“Ernstige gevolgen witteboorden criminaliteit worden gebagatelliseerd”

Kaderleden van Justitie en Politie, bankiers, economen, politici en vakbondsleiders denken het hunne van de supermarkt sluiting-protestdemonstratie, die onlangs door verenigde Chinese-organisaties is gehouden. 

Levensdelicten

“De ‘Nieuwe Chinezen’ schreeuwen moord en brand. Zij beklagen zich over hun veiligheid die zou worden bedreigd door misdadigers. Er worden van de regering maatregelen geëist tegen de toename van de criminaliteit, die gepaard gaat met lichamelijk geweld en levensdelicten. Over andere vormen van misdaad die ook een angel zijn in de doodskist van Suriname zijn wordt niet gesproken.”

Nog moordender

“Er zijn meerdere vormen van misdaad. De voorzijde van de misdaad medaille met moord en doodslag is niet mooi. De witte boorden strafbare activiteiten aan de achterzijde hebben een nog duistere en vernietigende werking.”

Gebagatelliseerd 

“Daar wordt het kwaad eerder als misdrijf dan misdaad beschreven. Misdrijf klinkt iets zachter in de oren dan misdaad. Daarmee worden de ernstige gevolgen van de witteboordencriminaliteit gebagatelliseerd. De strafbare feiten die zeer ernstige gevolgen hebben voor de totale samenleving, worden verbloemd.” 

Voorbedachte rade

“Voor veel mensen is witteboorden criminaliteit een ver van mijn bed show, die door de afwezigheid van geweld minder schokkend is. Het zijn strafbare feiten, economische delicten gekarakteriseerd door fraude, verduistering en schending van vertrouwen. De strategie, de handelingen zijn van tevoren uitgedacht en in de loop van de tijd aangepast en gegroeid.”

SRD-koers

“De plegers zijn personen met sociale status die planmatig te werk gaan en regeringen, banken en financiële instellingen aan hun zijde hebben. De benadeling is enorm, niet in cijfers uit te drukken. De hele natie is de dupe. De schade uit zich direct en indirect. Het SRD-koersprobleem is een oorzaak daarvan.”

 Vervlechting

“De toestroom van Chinezen heeft meer nare dan goede gevolgen voor Suriname. De politieke, commerciële en economische vervlechting van Suriname en China ontwikkelt zich in alle richtingen. Het gaat om infrastructuur, weg- en waterbouwkunde, economie, technologie, houtkap noem maar op.”

Dream big

“China zwaaide met honderden miljoenen Amerikaanse dollars. De interesse ging uit naar handel woningbouw, houtkap en visvangst. Er werd niet in het klein gedacht. Export naar de regio, Azië, Europa en andere gebieden, maakt het interessant, anders niet.”

Joint ventures

“Met Suriname werd een publiek/private samenwerking aangegaan. Meerdere Chinese bedrijven vestigden zich in Suriname. Chinese organisaties gingen joint ventures aan met Surinaamse entiteiten. Op deze basis zijn bijvoorbeeld Broad Homes Industrial International Ltd. en de China-Lac Cooperation Fund, die overzien worden door de Volksrepubliek China, aan de slag gegaan.”

Goodwill-inbreng

“Een Investering van US$ vijfhonderd miljoen werd in het vooruitzicht gesteld. In de eerste fase ging het om vijftig miljoen. China is altijd als een sterke en welwillende partner gezien. Het hunkeren naar ontwikkeling en vooruitgang maakte de regering roekeloos. Er werden tientallen hectaren grond afgestaan als goodwill inbreng.”

Enthousiasme

“Het bankwezen, trustmaatschappijen, financiële instelling en ondernemers dachten voordeel te trekken uit de influx van Chinees-kapitaal en sloten zich enthousiast aan.”

Eigen vet

“De buitenlandse partners boden de gronden die zij gratis kregen als onderpand aan bij het aangaan van leningen.  Op deze wijze zijn een aantal Chinese bedrijven opgericht met Surinaams kapitaal. Er werd zonder dat er een cent in het land werd gebracht geoogst. Suriname werd in zijn eigen vet gebakken.”

Debacle

“De publiek/private samenwerking is een grote mislukking geworden. Talloze Chinese paleizen en bezittingen kwamen op de veiling te staan, waarvoor de sommen die worden geboden, de geleende miljoenen bij lange na niet dekken.”

Met de stille trom

“Verwachtingen zijn niet uitgekomen. De eigenaren zijn met de stille trom vertrokken. Beide partijen hebben fouten gemaakt. Suriname zit met een Chinese-schuld van honderden miljoenen. Banken- trustmaatschappijen en financiële instellingen zijn de mist ingegaan. De niet uitgekomen verwachtingen zijn Suriname duur komen te staan”, aldus opvattingen gehoord in kringen van Justitie en Politie, bankiers, economen, politici en vakbondsleiders.

HD

error: Kopiëren mag niet!