DNA-behandeling wijzigingen BTW-wet

De Nationale Assemblee behandelt vandaag, dinsdag 27 december, in openbare vergadering enkele wijzigingen van de wet btw.

De belasting toegevoegde waarde (btw) van 10% wordt op 1 januari ingevoerd en komt in de plaats van de omzetbelasting (12%). In de Memorie van Toelichting van de ontwerpwet (zie onderaan) inzake het doorvoeren van enkele aanpassingen van de wet btw, wordt gesteld dat enige wijzigingen noodzakelijk zijn, mede voor een effectieve uitvoering. 

De wet btw werd op 30 augustus dit jaar door de Nationale Assemblee goedgekeurd. Wijzigingen worden aangebracht op de lijst van goederen en diensten die vallen onder het nul-tarief en die welke vrijgesteld zijn van btw. In de wet wordt onder meer gewijzigd dat niet alleen de binnenlandse levering van een aantal goederen valt onder het nul-tarief, maar ook de invoer van soortgelijke goederen.

Met de wijzigingen worden enkele artikelen in de wet  nu duidelijk geregeld. Zo is nu duidelijk, dat uitvoer van goederen btw-vrij moet zijn.  Er wordt nu een 5% tarief geïntroduceerd voor verzekering in verband met internationale ziektekosten. Dit lager tarief geldt gezien de huidige sociaal-economische omstandigheden, ook voor motorbrandstoffen en dieselolie. 

In de conceptwet zijn verschillende goederen en diensten weggehaald van bijlage 2 van vrijstellingen, en nu opgenomen in bijlage 1 van het nul-tarief. Hierdoor is het nul-tarief bij de invoer en levering van deze goederen en het verrichten van deze diensten van toepassing. Dit heeft als voordeel, dat daadwerkelijk een lagere consumptieprijs wordt gerealiseerd zonder btw als extra kosten. 

Onder het nul-tarief (bijlage 1) vallen verschillende basisgoederen, water, elektriciteit en kookgas, diensten van ziekenhuizen en laboratoria voor medisch onderzoek, alsmede geneesmiddelen en medische kunst- en hulpmiddelen, gezondheidsbrillen, -brillenglazen en lenzen. Aan de lijst is toegevoegd verzorging van onderwijs en binnenlands openbaar personenvervoer over de weg, het water en door de lucht, alsmede schoolbusdiensten. De btw-wet zal na een periode van zes maanden worden geëvalueerd in verband met de werking in de praktijk. 

SS

error: Kopiëren mag niet!