JAAREINDE
Overzicht van geselecteerde nieuwsgebeurtenissen in 2022
DOOR TONY MULLINS

31 december 2022 – Een overzicht van belangrijke nieuwsverhalen in 2022 omvat de Russische oorlog in Oekraïne en de impact ervan op de wereldeconomie, grote protesten in Sri Lanka en Iran, de tussentijdse verkiezingen in de VS en andere catastrofale weersomstandigheden die worden toegeschreven aan klimaatverandering.

De oorlog in Oekraïne zorgde voor duizenden doden en miljoenen ontheemden uit hun huizen, en het lijkt er niet op dat er binnenkort een einde aan komt.

De pandemie van het coronavirus bleef een bedreiging vormen, en hoewel het dodental in de VS de één miljoen overschreed, werden de beperkingen in de meeste landen versoepeld toen mensen leerden leven met het virus.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof vernietigde de Roe v Wade-uitspraak uit 1973 die een federaal recht op abortus garandeerde, wat tot woede leidde onder pro-choice campagnevoerders. Aangenomen wordt dat het besluit heeft bijgedragen aan het relatieve succes van de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen, waar ze de controle over de Senaat behielden en slechts ternauwernood de controle over het Huis van Afgevaardigden verloren.

Weergerelateerde rampen waren onder meer verwoestende overstromingen in Australië en Pakistan en recordhittegolven in Europa.

Prominente figuren op het politieke toneel waren onder meer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die de leiding had over de reactie van zijn land op de Russische invasie, en Xi Jinping, die werd bevestigd als de leider van China voor een ongekende derde termijn.

Andere figuren in de publieke belangstelling waren Emmanuel Macron, de eerste Franse president die herkozen werd voor een tweede termijn in 20 jaar, Giorgia Meloni, die de eerste vrouwelijke premier van Italië werd, Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die Taiwan bezocht tegen de wensen van China in, en een drietal Britse premiers te midden van een periode van politieke chaos.

Koningin Elizabeth II werd de eerste Britse monarch die een platina-jubileum vierde, ter gelegenheid van 70 jaar op de troon, en maakte haar laatste publieke optreden voor haar dood in september. Japan verloor ook een voormalig leider met de moord op Shinzo Abe.

NASA genoot van een succesvolle eerste Artemis-missie naar de maan, en aan het einde van het jaar bevestigden wetenschappers dat ze een lang gekoesterd doel hadden bereikt om meer energie uit kernfusie te halen dan nodig was om het aan te drijven.

Beijing was gastheer van de Olympische Winterspelen, Elon Musk kocht Twitter voor 44 miljard dollar en acteur Will Smith maakte furore bij de Oscars.

error: Kopiëren mag niet!