Poll: Surinamers blijken social media goed te kunnen missen

Social media zijn vandaag de dag niet meer weg te denken in het toch al rijk geschakeerde media- en nieuws landschap. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn en sinds enige tijd het zeer populair geworden TikTok kent zeer vele volgers wereldwijd. Ze zijn ook populair onder Surinamers. 

Velen in de samenleving hebben wel ergens op een van die social media een zogenoemd account. De een gebruikt voor social media om wereldwijd nieuws te kunnen volgen, anderen gebruiken het om vooral zichzelf te profileren en in het zonnetje te zetten en weer anderen zien social media voorals als een soort verkapte dating-websites. Daarnaast wordt vooral Facebook gebruikt als praktisch middel om contacten te kunnen onderhouden met familie en echte vrienden. LinkedIn wordt vooral gebruik voor zakelijke contacten.

Het is dan ook des te opmerkelijker, dat velen toch ook gewoon zonder social media kunnen leven. Dat zou althans geconcludeerd kunnen worden uit een poll op de website van Dagblad Suriname. In die poll werd de vraag gesteld: Als u alle social media op een na zou moeten schrappen, welke zou u dan behouden? In totaal hebben 931 personen hun stem uitgebracht en daarvan gaven maar liefst 387 personen aan geen enkele social media te zullen behouden (42 procent).

310 stemmers (33%) geven aan dat zij Facebook zouden behouden, 9 procent (87 personen) zou kiezen voor LinkedIn, 42 mensen gaan voor Instagram (5 procent) en slechts 3 procent (24 personen) zou Twitter willen behouden.

De poll-uitslag bevestigt ook, dat Twitter nog niet veel door Surinamers wordt gebruikt. En, dat is opmerkelijk gelet op de wereldwijde populariteit van Twitter. Overigens, Twitter wordt meer nog dan Facebook gebruikt door overheden wereldwijd. Vele ministers, premiers, ministeries en presidenten maken veelvuldig gebruik van Twitter om hun berichten met de wereld – en vooral met de media – te delen. Bijna alle regeringsleiders op het Latijns-Amerikaanse continent hebben een Twitter-account als ook ministeries. Zij zien Twitter als een belangrijk middel om hun boodschap wereldwijd te verspreiden. 

Ook de Surinaamse president heeft een Twitter-account (@CSantokhi), maar zijn laatste bericht dateert alweer van 30 november.

 ‘Gewone’ Surinamers zijn echter nauwelijks op Twitter actief, die zijn vooral te vinden op Facebook. 

PK

error: Kopiëren mag niet!