Minister Sewdien doet aanpak rattenplaag af met oproep boeren om rijstvelden schoon te houden

Tot teleurstelling en gevoel van onvrede van Assembleeleden heeft Landbouw-minister Parmanand Sewdien donderdag de aanpak van de rattenplaag in Nickerie afgedaan met een oproep aan rijstboeren om hun rijstvelden en dammen schoon te houden. Indien er niet voldoende chemicaliën beschikbaar zijn voor de bestrijding van de ratten zal zijn ministerie er zorg voor dragen dat er wordt geïmporteerd. Bij gebruik van deze chemische bestrijdingsmiddelen zorgt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor begeleiding, omdat voorkomen moet worden dat schade wordt toegebracht aan vogels en andere dieren in de natuur. 

De Assembleeleden Rabin Parmessar (NDP), Harriët Ramdien (VHP) en Mahinder Jogi (VHP) toonden zich teleurgesteld en niet tevreden met de niet adequate aanpak van de minister. Parmessar wijst erop, dat de oproep aan de boeren om hun dammen en lozingen schoon te maken in een ideale situatie juist is. Maar, in de huidige situatie werkt dat niet helemaal goed. Parmessar wijst erop, dat vele rijstarealen niet ingezaaid zijn waardoor die met onkruid en struiken begroeid bij staan. En daar vinden de ratten hun habitat. De ene boer kan zijn rijstvelden wel schoonmaken, maar wat dan als de vele leegstaande rijstarealen er overwoekerd blijven staan

Parmessar wijst er ook op, dat de schade die boeren bij de afgelopen oogst hebben geleden als gevolg van de rattenplaag aanzienlijk is. Nu doen de ratten zich tegoed aan de jonge rijstaanplant, waarvoor de boer zich grote financiële inspanningen heeft getroost. Hij praat van schadevergoeding aan de boeren. 

Grote schoonmaak in één keer

Mahinder Jogi roept de minister op om gelet op de ernst van de situatie met een adequatere aanpak voor de dag te komen. Hij stelt voor dat voor deze keer de overheid samen met de boeren en alle andere actoren in de sector een grote schoonmaak- en onderhoudsactie van alle rijstvelden op touw zet. Volgens hem zou dat direct in één keer en overal tegelijk moeten plaatsvinden. 

Ook Harriët Ramdien zegt tegenover Dagblad Suriname, dat inderdaad voor nu dat de oplossing is.

Volgens haar gaat het hier niet om rioolratten die wij hier in de stad kennen. Het gaat om bosratten die zich in begroeiingen ophouden en zich vermenigvuldigen. Hun voedsel halen ze uit de rijstvelden waar ze zich tegoed doen aan de rijstplant in al zijn facetten groei. De aangerichte schade is aanzienlijk. In Nickerie is er altijd sprake van rattenoverlast. Maar, nimmer is er zo een sprake geweest van een explosieve groei van de rattenpopulatie. 

Sedert begin dit jaar is er sprake van rattenoverlast. Dit komt door de langdurige natte perioden. Daardoor hebben boeren hun rijstvelden na de oogst niet in brand kunnen steken, wat ze normaal doen. Het stro is na de oogst door de vele en langdurige regens op het veld blijven staan. Bij het in brand steken van de rijstvelden worden de dammen en bermen meegenomen, waardoor de ratten ook verdwijnen.

Ramdien stelt ook voor, dat ervoor gezorgd dient te worden dat het inzaaien van padie zoveel mogelijk tegelijk gebeurt. Zo kan worden voorkomen dat er op het ene areaal geoogst wordt, en bij het aangrenzend areaal pas over drie weken. Op deze manier zijn de ratten het hele jaar door van voedsel voorzien. De adequate aanpak nu om de rattenplaag het hoofd te bieden en die terug te dringen tot acceptabele proporties, ziet Harriët Ramdien in een grootscheepse schoonmaak van alle rijstvelden en lozingen in één keer tegelijk.

SS

error: Kopiëren mag niet!