Met DNA-goedkeuring PKF krijgt productie derde kredietfaciliteit

Met de algemene goedkeuring door het parlement komt er een derde kredietfaciliteit die bedoeld is voor kleine- en middelgrote ondernemingen ter stimulering van de productie. De ontwerpwet voor de instelling van het Produktie Krediet Fonds (PKF) is donderdag met algemene (29) stemmen goedgekeurd. 

Het nu in te stellen PKF is het derde kredietfonds dat de regering instelt om kleine- en middelgrote ondernemingen van goedkope kredieten te voorzien. Eerder dit jaar is het KMO-fonds voor micro-ondernemingen geheractiveerd met een eerste inleg van SRD 3 miljoen. Het Nationaal Onwikkelings Fonds Agribusiness (NOFA) heeft enkele maanden geleden het levenslicht gezien met een eerste inleg van SRD 10 miljoen. NOFA krijgt nu een “top-up”  van SRD 90 miljoen.

SRD 50 miljoen

Het PKF zal met een inleg starten van SRD 50 miljoen. Volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning die belast zal zijn met de instelling van PKF, is de behoefte aan goedkope kredieten bij ondernemers erg groot. Hij verwijst naar het NOFA. De SRD 10 miljoen aan kredietfondsen die daar beschikbaar was, was binnen enkele maanden volledig uitgezet. De regeringsraad heeft deze week besloten voor een aanvulling van SRD 90 miljoen.

De begroting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor het komend dienstjaar biedt ook nog wat ruimte voor een extra aanvulling het komend jaar. Er lopen nu bij het NOFA kredietaanvragen voor een totaal bedrag van SRD 20,1 miljoen. Het NOFA wordt beheerd door Trustbank Amanah. De in te stellen PKF zal worden beheerd door de Nationaal Ontwikkelingsbank (NOB). 

Minister Raghoebarsing zegt, dat zodra de fondsen van zowel NOFA als het PKF opraken, de regering die verder zal aanvullen. De fondsen worden aangevuld met middelen uit de begroting, maar de mogelijkheid bestaat ook, dat middelen uit andere bronnen zullen worden aangevuld, zoals die uit samenwerkingen met multilaterale organisaties en bevriende landen.

Kritische geluiden

Tijdens de debatten in het parlement zijn er nogal wat kritische geluiden geuit door leden van beide kanten van de vergadering. Zo is erop aangedrongen, dat er over het hele land bekendheid wordt gegeven over het bestaan van het PKF en andere kredietfondsen. Minister Raghoebarsing zegt, dat de NOB met zijn ervaringen uit het verleden met het beheer van kredietfondsen erop zal toezien dat naast gebruikmaking van de traditionele- en social media, ook de districtscommissarissen nauw  betrokken zullen worden bij het promoten van het fonds. Op aandringen van verschillende parlementsleden heeft de minister in de wet doen opnemen, dat de beheerder ook als taakstelling heeft om om de zes maanden te publiceren aan wie, voor hoeveel en uit welk district kredieten zijn verstrekt. Vanuit de oppositie, met name de NDP-fractie, is de kritiek dat gelet op de bestuurssamenstelling van het PKF te veel openingen in de wet zijn die bemoeienis van de politiek mogelijk maken. NDP-fractieleider Rabin Parmessar vindt dat hierdoor zaken teveel een politieke richting op zullen gaan. Dit is één van de voorname reden waarom de NDP-fractie zich onthield van stemming. 

Het PKF-bestuur bestaat uit minimaal 5 en maximaal 7 leden. Het ministerie van Financiën en Planning wijst er 2 aan, waaronder de voorzitter, het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Ontwikkeling en het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport elk 1 lid. De drie overige bestuursleden komen uit de gelederen van de ASFA (Associatie van Surinaamse Fabrikanten), VSB (Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven) en het Suriname Business Forum die elk 1 lid zullen voordragen. 

De Wet voor de instelling van het PKF is het eerste wet produkt dat Financiën-minister Stanley Raghoebarsing  door het parlement heen heeft geloosd sinds zijn aantreden twee weken geleden.

SS

error: Kopiëren mag niet!