Ondanks moeilijke financiële situatie proberen mensen toch een mooie Kerst te vieren

Enkel mensen geven tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij ondanks de hoge prijzen in de winkel toch iets lekkers op tafel zullen zetten. “Er is geen zekerheid of er met vrienden gefeest gaat worden, maak ik ga wel ervoor zorgen dat er genoeg spullen zijn om lekker te koken”, zegt een man. Hij geeft aan, dat hij na lang wachten een vaste baan heeft en hij de jaarwisseling met een gerust hart met zijn  moeder, oma, vrouw en twee zusters kan vieren. 

“Wij wonen allemaal in een huis en proberen het dagelijks te overleven. Samen hebben wij heel hard gewerkt en gaan Kerst zeker gezamenlijk met lekker eten en drinken vieren. Mijn moeder wil doks maken, dus dat wordt het menu voor Eerste Kerstdag. Natuurlijk komen er nog meer dingen bij, maar gezellig gaat het zeker worden.”

Emmeline die boodschappen aan het doen was in de stad, zegt dat zij ook de Kerstdagen niet zomaar voorbij laat gaan. “Ik ben een paar spullen komen kopen voor m’n moeder die in Commewijne woont en ook spullen voor mijn huis. Voor Eerste Kerstdag komt mijn moeder bij mij slapen en ook zullen mijn broer en zusters aanwezig zijn, dus het wordt gezellig. Ik heb een van mijn broers bijna verloren en daarnaast heb je ook die stress met emotie van alles er omheen. Hij is nu aan het herstellen, dus wij gaan het gezamenlijk met lekker eten en drinken vieren.”

Emmeline zegt verder, dat zij en haar zusters samen zullen koken. “Voor Eerste Kerstdag wordt het bruine bonen, bbq kip, pom, pastei en enkel lekkere koekjes erbij. Op Tweede Kerstdag wordt het een soepje en ook wat kleur. Veel hebben wij niet, maar samen betrekken wij veel voor elkaar.”

Karina, die het niet zo breed heeft, geeft aan dat zij niet veel gaat kunnen doen, maar wel kip klaar gaat maken met groenten. “Een pakje bout met twee is nu tussen SRD 65 en SRD 90, groenten zijn ook zo duur, dus het wordt toch iets luxe voor de dag. Dagelijk eten wij groenten van de tuin of aardvruchten. Vlees en vis eten wij een tot twee keren in een maand. Ik vind het heel jammer, maar anders kan het niet. Door deze moeilijke periode ga je prioriteiten moeten stellen en kijken hoe je uitkomt, anders haal je het niet. Een ieder is in een verwachting dat het komend jaar goed zal zijn, maar daar heb ik ook veel vraagtekens. Ik probeer mijn best te doen, want als ik het niet kan dan overleef ik het niet.” 

TM

error: Kopiëren mag niet!