DNA-leden dringen aan op adequate maatregelen tegen rattenplaag

Verschillende Assembleeleden hebben donderdagmiddag opnieuw dringende aandacht gevraagd van de regering voor adequate maatregelen tegen de rattenplaag in het district Nickerie. Hoewel de rattenplaag al enkele maanden ernstige vormen heeft aangenomen en meerdere keren vanuit het parlement gewezen is op het groeiend gevaar voor de volksgezondheid, lijken van de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) nog geen betekenisvolle acties te zijn ondernomen voor de aanpak van het probleem. 

De situatie is volgens Harriët Ramdien (VHP) heel ernstig aan het worden. Ze waarschuwt de regering het niet als “een ver van het bed situatie” te beschouwen. De ratten zijn niet alleen in de rijstvelden te vinden, maar overal. 

Over straat en ook op scholen, zegt Risma Mangre (VHP). 

Tijdens de behandeling van de ontwerpwet instelling Produktie Krediet Fonds (PKF) donderdagmiddag in de Nationale Assemblee schetste Mahinder Jogi (VHP) de ernst van de situatie, vooral met betrekking tot de volksgezondheid. Een groot deel van de rijstarealen wordt handmatig beplant en onderhouden. Voor de bemesting en onderhoud van de jonge padie aanplant lopen boeren op blote voeten in het water waar de ratten in grote getalen zich ophouden en zich tegoed doen aan de jonge rijstplant. 

Ziekte van Weil en schade

Menig boer heeft nu last van jeuk. Jogi wijst op de gevaren van de ziekte van Weil, waar niet lang geleden enkele personen in het district aan zijn overleden. Op sommige plekken, zoals op Henar, waar een groot deel niet over stromend drinkwater beschikt, zijn de mensen aangewezen op irrigatiewater voor huishoudelijke doeleinden. Naast het groot gevaar voor de volksgezondheid, vroeg Jogi ook aandacht voor de economische schade die de rattenplaag met zich meebrengt.

Met heel veel financiële inspanningen hebben boeren ingezaaid, en de schade aan de jonge rijstaanplant is aanzienlijk. Ook tijdens het afgelopen rijstseizoen hebben boeren aanzienlijke productieschade ondervonden. De padieopbrengsten per hectare zijn daardoor lager uitgevallen, met als gevolg minder inkomsten voor de boer en het niet kunnen nakomen van hun financiële verplichtingen. Bij elke nieuwe inzaai gaan boeren leningen aan om te kunnen investeren in grondbewerking, de aankoop van zaaizaad, kunstmest en andere noodzakelijke inputs. 

In Nickerie is de inzaaiperiode nu grotendeels achter de rug en is men bezig met de eerste en tweede bemesting. Daardoor gaan veel ratten dood. Bijna overal in de rijstvelden drijven dode ratten rond in het water in de rijstvelden. Desondanks blijft de rattenpopulatie alsmaar groeien. Assembleeleden verwachten van de ministers van LVV en Volksgezondheid met zinnige antwoorden komen als reactie op hun vragen en opmerkingen.

SS  

error: Kopiëren mag niet!