Open brief aan de heer Mark Rutte, minister-president van Nederland

Beste Minister President Rutte,

Op 19 december 2022 stond eindelijk – 150 jaar ná de afschaffing van de slavernij in Suriname – de minister president als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering om de excuses uit te spreken. U heeft op een waardige en emotionele wijze de excuses overgebracht. 

Hiervoor wil ik u bedanken.

Komma en geen Punt

U gaf nadrukkelijk aan, dat het proces (Erkenning, Excuses en Herstel) een aanvang heeft genomen. Ik heb er alle vertrouwen in, dat de Nederlandse regering het proces in goede banen zal leiden.

Nederlandse ambassade In Paramaribo

Op 28 november 2022 was ik met een handelsdelegatie uit Nederland op bezoek bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo. De afspraak was weken geleden gemaakt en vastgelegd, dat de Nederlandse ambassadeur de delegatie zou ontvangen en met de delegatie zou overleggen. Door alle commotie in Nederland over het lek van het voornemen van de excuses op 19 december 2022 was de Nederlandse ambassadeur 10 minuten voor de aanvang van de meeting met de delegatie verhinderd om als gesprekspartner op te treden. Hij liet zich vervangen door twee dames van de Nederlandse ambassade. De Nederlandse delegatie bestond uit: ondernemers (landbouw en veeteelt), bank consultants, zorg consultants, een register-accountant en een ICT-consultant. In de delegatie waren Surinaamse Nederlanders en een Surinamer. Een gemiste kans voor de Nederlandse ambassadeur om een gezelschap, dat alleen uit gekleurde  professionals bestond, te woord te staan.

AOW, Belastingverdrag en Koninkrijkspas

Tijdens die bijeenkomst heb ik aangegeven, dat de Surinaamse gemeenschappen (waar ook ter wereld) uitkijken naar de excuses van de Koning van het Koninkrijk der Nederlanden. Verder heb ik de kwestie van de AOW en het belastingverdrag (artikel 25) tussen Nederland en Suriname ter sprake gebracht. Zie mijn open brief aan u d.d. 11 september 2022. Deze brief is in de pers gepubliceerd. 

Verder heb ik ook gesproken over de Koninkrijkspas. Graag verwijs ik u naar de andere open brief van 11 september 2022. Tijdens uw bezoek aan Suriname d.d. 12 september en 13 september 2022 heb ik de Nederlandse ambassade in Paramaribo gevraagd vorengenoemde brieven aan u te overhandigen.

Ik hoop te zijner tijd antwoord op de gestelde vragen, vastgelegd in de brieven van 11 september 2022, te ontvangen. Voor de goede orde heel kort nogmaals de vragen:

  1. De belastingaanslag in Suriname voor remigranten conform artikel 25 lid 2 van het belastingverdrag te laten plaatsvinden;
  2. AOW-gat/ ook AOW voor de mensen, die geboren zijn in het Koninkrijk der Nederlanden en in Suriname wonen; Nederland heeft de inwoners van Suriname, die Nederlanders waren in het Koninkrijk der Nederlanden, op een vervelende wijze buiten de AOW heeft gehouden (zie mijn uitgebreide brief van 11 september 2022)
  1. Hierbij verzoek ik u de Koninkrijkspas in te laten voeren. Deze Koninkrijkspas krijgen de personen, die vóór 25 november 1975 zijn geboren op het grondgebied van Suriname. Op deze pas komt duidelijk te staan, dat de persoon geboren is in het Koninkrijk der Nederlanden. 

Met deze Koninkrijkspas kunnen de ex-rijksgenoten zonder visum naar Nederland reizen. De Nederlandse regering onder leiding van de heer Mark Rutte kan de wijziging heel snel laten invoeren. Brussel heeft geen zeggenschap vwb deze Koninkrijkspas.  

Met vriendelijke groet,

Dennis Lapar

Directeur van Stichting FinanceSuriname

error: Kopiëren mag niet!