Een hoofdstuk uit de geschiedenis van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling

De Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) heeft op 17 december haar 10-jarig bestaan gevierd. Het hiernavolgend relaas is op grond van onderzoek, kennis en door ondervinding samengesteld. Het is opgetekend uit de mond van talrijke personen, die direct of zijdelings betrokken zijn bij de partij.

Voorop gesteld

“De vraagstukken en reuze problemen die Suriname bezighouden zijn talrijk. Het is niet nodig om elkaar te vertellen, dat het veel beter kan. Diep in het hart weet iedereen waar de schoen wringt. In aanloop naar de verkiezingen van 2025 zijn vrijwel alle partijen bezig samenwerkingsoverleg te plegen, de PDO niet uitgezonderd.”

Open voor dialoog

“Erkend wordt dat er binnen Suriname tegenstellingen bestaan. Maar die kunnen worden opgelost als goede leefregels voorop staan. De PDO gelooft in een rechtvaardig Suriname dat in zijn verscheidenheid verenigd is. Tot de dag van vandaag staat de PDO open voor dialoog met alle politieke partijen en organisaties.”

Tevreden

“De partij heeft bases in Paramaribo, Commewijne, Wanica, Para, Coronie en Nickerie en mag niet ontevreden zijn over de resultaten en de groei die in de afgelopen 10 jaar zijn geboekt.”

Poten om op te staan

“In 2015, nauwelijks twee jaar na oprichting werd meegedaan aan Algemene Verkiezingen. Er werden geen zetels in de wacht gesleept, maar het aantal stemmen uitgebracht op de partij was, alhoewel er meer verwacht werd, bemoedigend.”

Politieke factor

“Aangetoond werd, dat de partij poten had om op te staan. De PDO is een jonge partij, die zich heeft gemanifesteerd als een maatschappelijke en politieke factor die er wezen mag.”

Kwaadsprekerij

“Rond de oprichting van de partij werden er gesprekken gevoerd met meerdere politieke partijen om te komen tot samenwerking. Door politieke tegenstanders, werd het verhaal de wereld in geholpen, dat de PDO een verlengstuk was van de NDP. De partij zou zijn gefinancierd door de NDP, met de bedoeling om PL een hak te zetten. De waarheid heeft inmiddels de leugen achterhaald.”

Javaans Presidium

“De PDO heeft met meerdere partijen van gedachten gewisseld over eventuele samenwerking. De NPS stelde PDO voor om zitting te nemen in haar Javaans Presidium. De PDO wilde daar niets van weten.”

Pertjajah Luhur

“De VHP die optrok met PL zag wat zitten in een samenwerkingsverband. De PDO stelde zich echter op het standpunt: ‘niet als PL ook tot het samenwerkingsverband behoort.’ Er werd ook van gedachten gewisseld met de Nieuwe Leeuw en andere partijen.”

NDP

“De samenwerking tussen de PDO en de NDP leek beklonken, tot dat de NDP als donderslag bij heldere hemel te kennen gaf, dat zij niet als combinatie verder wilde. De PDO zou onder de vlag van de NDP moeten deelnemen aan de verkiezingen. De PDO – kon kandidaten voordragen, die op de NDP-lijst zouden worden geplaatst. Haar onafhankelijkheid moest worden opgegeven. Als het ware zou de PDO opgaan in de NDP.”

 Bedankt voor de eer

“De PDO werd overvallen door het onwrikbaar standpunt van de tegenpartij. Het vertrouwen werd geschaad door deze NDP politieke zet, die volgens een vooropgezet plan werd uitgevoerd. De NDP liet haar masker kort voor de inschrijving tot deelname aan de verkiezingen vallen.  De PDO hield een algemene ledenvergadering. Besloten werd om de NDP te danken voor de eer.”

A-Combinatie

“Er brak rep en roer uit binnen de partij. Alle zeilen werden bijgezet en werd er binnen en buiten de partij spoedoverleg gepleegd. Deze inspanningen leidden tot de politieke combinatie PDO, ABOP en KTPI. Een poging om Palu erbij te krijgen strandde.”

Wong Jowo

De politieke partijen KTPI, PDO en Nieuw Suriname hebben in 2020, de eenheidsbeweging Wong Jowo opgericht. Aangezien het nieuw stelsel, deelname van politieke combinaties aan de verkiezingen niet toestond, nam PDO onder de vlag van Pertjajah Luhur deel aan de verkiezingen.

De rug toegekeerd 

Haar kandidaten werden op de verkiezingslijst van PL geplaatst. In feite behoort de PDO bij de regeringscoalitie waarin PL, door ABOP op sleeptouw genomen participeert. Toen de kaarten na de verkiezingen werden geschud keerde de PL haar partners de rug toe.

HD

error: Kopiëren mag niet!