Nu zijn ‘de Chinezen’ moe

Chinezen staan bekend als de harde  werkers van ons land. Chinezen hebben de basis van werkzaamheid gelegd. In de afgelopen 20 jaren hebben we een grote toestroom van Chinezen gezien die van het vasteland van China kwamen.

Ze kwamen naar Suriname om te werken en zijn voornamelijk in de retail- en importsector actief. Ook nemen ze een belangrijke plaats in de houtsector in. En onlangs hebben wij gezien dat een Chinese goudonderneming aan de vooravond staat om de aandelen van het Canadese IAmGold, de Rosebel goudmijn, over te nemen.

Ze beheersen grote delen van de economie, en zijn veelal harde en stille werkers. Alle middelen worden gerepatrieerd naar China en blijven niet in ons land. Zo ook van andere niet traditionele immigranten. 

Het zijn geen mensen die ruzie zoeken en altijd goed weten om te gaan met anderen, hoewel niet een ieder het eens zal zijn met de laatste stelling.

Er zijn ook ‘gebreken’ onder enkelen, vooral onder de nieuwe groep Chinezen die zijn overgekomen. Deze groep mist de correcte communicatie vaardigheden met de samenleving, die multicultureel en multi etnisch is samengesteld.

Ook zijn er door de diversiteit verschillende talen, waarvan de moedertaal Nederlands, en de communicatie taal Sranantongo, die niet altijd door iedereen worden beheerst. Het komt dan ook vaak voor, dat er een botsing optreedt, vanwege het niet beheersen van de taal en niet door ontevredenheid.

Berovingen en moorden

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat er veel berovingen plaatsvinden van Chinese winkeliers. Alleen dit jaar zijn er vier  Chinezen vermoord.

Maar ook andere Surinaamse burgers. De criminaliteit heeft zo een stijging laten zien, dat het nu niet bij roof blijft, maar gaat naar mishandeling en zelfs (roof-)moord.

‘Wake-up call’ voor regering

En wanneer een stille groep, die vaak uit het gezichtsveld blijft, nu zegt dat ze moe is van deze situatie en besluit in eenheid winkels te sluiten, al is het voor een halve dag, zegt dat veel in de richting van de regering Santokhi-Brunswijk. Het moet een ‘wake-up call’ zijn voor de regering. Chinese organisaties zijn vaak bij de minister van Justitie en Politie en anderen geweest om aandacht te vragen rond het probleem van veiligheid.

Ook doen deze organisaties vaak donaties aan de politie eenheden in de vorm van kantoorbenodigdheden. Toch helpen deze giften niet. En nu zijn ze moe. Wat zegt dat over onze samenleving waar voornamelijk een hardwerkende en bovenal stille groep de situatie nu ‘openbaar en luidkeels’ tot uiting brengt?

Economische macht

Andere Surinamers hebben deze situatie ook duidelijk gemaakt aan de regering, maar dat helpt ook niet.

Nu bewijzen de Chinezen middels hun economische macht, dat zij grote delen van onze economie weten te stagneren.

Bijna geen enkele onderneming in de consumers brand productenlijn in ons land kan het alleen doen. De Chinese winkeliers hebben bijna alle outlets .

Hierdoor kon de samenleving voor een halve dag haar normale aankoop van levensbehoeften en andere producten en goederen niet doen. Dit was een hard signaal, dat de regering, en in het bijzonder de minister van Justitie en Politie, onbevoegd is en de veiligheid van alle groepen binnen de samenleving niet kan garanderen.

Unieke protestactie, sluiting winkels en bedrijven

Het is nog nooit eerder voorgekomen, dat de Chinese winkeliers collectief tot sluiting van hun winkels en ondernemingen zijn overgegaan. En dit zonder de traditionele verenigingen als VSB, ASFA en Akmos. Het is een unieke protestactie, de sluiting van winkels en bedrijven.

Ze hebben getoond dat ze untouchable zijn in de Surinaams economie.

Chinese ambassade

De Chinese ambassade in ons land kijkt ook toe hoe men omgaat met haar burgers in Suriname. Hoewel ze dat diplomatiek zal ontkennen is het publiek geheim, dat de Chinese regering veel invloed uitoefent binnen deze groep.

De miljoenen investeringen de afgelopen jaren en de meer dan 500 miljoen Amerikaanse dollar aan de staat Suriname komen van het vasteland van China.

Een nog sterker signaal is het voor de president, omdat hij ook uit het Korps Politie Suriname komt. Overigens laat de beheersing van de criminaliteit over het hele land veel te wensen over.

Nu heeft de meeste stille groep in de samenleving zich uitgesproken en aangegeven dat zij moe zijn van deze situatie. 

(Foto: ter illustratie)

IJ.K.

error: Kopiëren mag niet!