Scalian in Matawai-gebied

Er schijnt een scalian operationeel te zijn in de Saramaccarivier in het leefgebied van de Matawai-gemeenschap. Het Assembleelid Remi Kanapé (BEP) zegt dat deze informatie hem heeft bereikt en dat de Matawai-gemeenschap ernstige bezwaren heeft tegen de goudwinningsactiviteit in hun leefgebied. 

Kanapé wil van de regering weten of deze informatie juist is. Indien dat zo is wil hij weten van welke instantie men vergunning heeft verkregen voor deze goudwinningsactiviteit op de Saramaccarivier. 

Remi Kanapé stelde de vraag vorige week donderdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Het mijnen van goud in rivieren, kreken en meren is verboden. Het beleid van de regering is in de afgelopen periode gericht geweest op het afbouwen en stopzetten van scalian-goudwinningsctiviteiten. 

Op het stuwmeer zijn scalians verwijderd en enkele maanden geleden zijn in het grensgebied met Frans-Guyana enkele scalians tijdens een gezamenlijke operatie van het leger en de politie vernietigd. 

Er worden ook geen nieuwe vergunningen verstrekt voor het mijnen van goud op de bodem van rivieren, kreken en meren. Dat er nu melding van wordt gemaakt van een opererende scalian op de Saramaccarivier wekt de nodige bevreemding.

SS

error: Kopiëren mag niet!