Rudi Jan Chan, de nestor van Bridgeclub 52

Rudi werd op 20 december 1925 geboren in Suriname.  was het laatste kind uit het gezin van vier kinderen, drie meisjes: Willy, Reina en Annie en een jongen: Rudi. Rudi was de jongste. Hij was tien jaar jonger dan zijn jongste zus. Hij heeft van zijn zwager dr. Malmberg en zijn zus Willy Chan leren bridgen. Ze speelden Culbertson en later was het common sense. Als student bridgette hij vaker met medestudenten als ze in de wacht waren of als ze op een bevalling moesten wachten.

Rudi heeft op Curaçao en Aruba, in Nederland (Leiden en Utrecht) en in Suriname gebridged. Op Curaçao was hij lid van de Bridgeclub daar en hier bridgette hij al een lange tijd in Bridgeclub 52. Hij is niet fanatiek bij het spel. Voor hem is bridge een gelegenheids spel, dat plezierig moet zijn. Hij heeft geen vaste partner gehad, maar speelde met wie er was. En als Rudi er niet is op de zaterdag, dan werd hij gemist. Rudi houdt er erg veel van dit mooie kaartspel en er kan dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gezegd worden, dat bridge het geheim is van zijn eerbiedwaardige leeftijd.

De veelzijdige arts.

Rudi heeft in Suriname op de St. Paulusschool gezeten. Daarna op de middelbare school. Hij heeft in Suriname op de Geneeskundige school tot zijn kandidaat gezeten. Daarna ging hij naar Nederland. In Leiden heeft hij zijn studie als arts afgerond en begon aan de interne geneeskunde. In het Antonius ziekenhuis in Utrecht afgerond en gepromoveerd. Hij werkte op Curaçao en daarna als eerste internist op Aruba. Hij ging terug naar Utrecht om te specialiseren als radioloog. In 1976 kwam hij op eigen kosten naar Suriname en heeft toen in het St. Vincentius Ziekenhuis de radiologische afdeling gerenoveerd. In 1977 ging hij terug naar Curaçao en werkte tot zijn pensionering.  In 2000 kwam hij terug naar Suriname. Hij heeft hier gewerkt in het St. Vincentius Ziekenhuis, het Academische Ziekenhuis Paramaribo en ook in Nickerie.

Hij houdt ook van muziek (klassiek), speelt gitaar (kwatro). Hij maakte ook eigen compositie: zijn compositie Despedida, hetgeen afscheid betekent is in het papiamento. Deze compositie wordt nog steeds bij uitvaarten op Curaçao gespeeld (gezongen). Zijn goede vrienden waren Rudi Vonsee, Armand Emannuels en Robby Bromet. Hij heeft een dochter op Aruba en een kleindochter in Rotterdam. 

Bridgeclub 52 heeft zaterdag de verjaardag van Rudi uitbundig gevierd.

error: Kopiëren mag niet!