Rashied Doekhie over de “algemene rechtspraak Suriname”: “Rechters zijn ook mensen” (Deel 1)

“In álle geledingen van samenlevingen heb je rotte appels. Of het nu in de top van de regeringen is of in de samenleving, overal komen ze voor. Heel eenvoudig, het zijn allemaal Surinamers”, zo wordt het gesprek met de bekende Rashied Doekhie in een interview met de redactie van Dagblad Suriname gestart.

“Rechters zijn ook mensen”

“Ook rechters zijn Surinamers en daarnaast mens. Rechterlijke dwalingen zijn niet onbekend in de wereld, maar voor blunders die opzettelijke bevoordelingen zouden stimuleren, dan zou een rechter door de leiding van het Hof van Justitie direct onder een vergrootglas geplaatst moeten worden. Wanneer hooggeplaatsten zoals Jenny Simons, Raúl Lobo, mr. Malahe, mr. Raghoebarsing, mr. Gopalrai en vele anderen hun misnoegen hebben geuit, zeg dat boekdelen.”

“Vers in ons geheugen ligt nog waarom mr. Gangaram-Panday heeft bedankt als rechter”, zegt Doekhie verder. 

“De case van De Surinaamsche Bank ligt ook nog vers in het geheugen van burgers. De leiding van de rechterlijke macht, met name de president van het Hof, timmert dag en nacht aan de weg voor verbetering. Er is zelf een code of ethics door mr. Rasoelbaks geproduceerd voor de rotte appels, maar helaas!!”, aldus Doekhie. 

Er blijft veel ongezegd 

Op dit ogenblik liggen volgens Doekhie enkele vonnissen die de wenkbrauwen van burgers laten fronsen. “Er wordt gezegd, indien je het niet eens bent: Hoger Beroep of wraking, dat kan. Er wordt gebruik gemaakt van de kronkel in de wet, dat men noemt bij voorraad uitvoerbaar. Al win je de zaak in Hoger Beroep, ben je al kaal geplukt, gewoon omdat een rechter dat vindt. Als je een rechter wraakt, val je in handen van een andere collega die dan het onpartijdige bijna niet kan tonen vanwege de werkrelatie onderling”, zegt Doekhie afsluitend in het gesprek.

GW

error: Kopiëren mag niet!