Niet echt veel Surinamers zijn positief gestemd als het gaat over het persoonlijk contact van politici met burgers. Volgens velen in de samenleving hebben heren en dames politici niet echt veel zin om met bewoners in buurten en wijken, bij mensen thuis, in gesprek te gaan om hun problemen en issues aan te horen.
Dat wordt duidelijk uit een poll die onlangs werd gehouden op de website van Dagblad Suriname. In die poll werd de vraag aan lezers en volgers gesteld of ze nog denken dat politici bij ze in de straat komen voor een babbeltje.
Van de 870 uitgebrachte stemmen heeft 40 procent de vraag met ‘nee’ beantwoord (352 personen). 188 mensen geven aan dat de heren en dames politici het niet durven om met ze in gesprek te gaan (22 procent).
21 procent – 180 stemmers – stelt echter naar een politicus in de straat uit te kijken en slechts 150 burgers stellen daadwerkelijk naar een politicus of politica uit te kijken (17 procent).
Veel burgers zijn natuurlijk bekend met de verhalen, dat politici alleen in buurten, wijken, straten en op percelen bij bewoners opduiken in verkiezingstijd. Tja, natuurlijk, dan zijn de heren en dames naarstig op zoek naar die broodnodige stemmen. En dan luisteren zij maar wat graag naar de problemen en issues waarmee bewoners te kampen hebben en wordt die bewoners van alles beloofd. Maar, iedereen is natuurlijk ook bekend met het feit, dat negen van de tien uitgesproken beloftes nimmer worden nagekomen, uitgevoerd, laat staan dat er überhaupt iets is meegedaan.
Dat gegeven heeft ervoor gezorgd, dat het vertrouwen in politici een flinke knauw heeft gekregen.
Wel moet gezegd worden, dat er politieke partijen zijn die met allerlei gelikte campagnes buurten en wijken in zijn getrokken, om vooral de eigen partijen te promoten. Dan worden vooral handjes geschud, met bewoners wordt even een babbeltje gemaakt, maar zelden tot nooit worden door partijleden en politici aantekeningen gemaakt. De klachten en problemen van bewoners worden zelden tot nooit meteen even in een agenda of blocnote genoteerd met de mededeling meteen, dat hij of zij later nog in contact gaat treden met de bewoner of bewoonster.
Kortom, politici moeten de burger serieus nemen. Politici moeten met een serieus luisterend oor luisteren naar klachten en problemen van bewoners en en vervolgens iets mee doen. En, als ze er iets mee doen, dat zo snel mogelijk terugkoppelen naar de burgers. Geef de burgers het vertrouwen dat er daadwerkelijk naar ze wordt geluisterd.
PK