Minister Ramadhin spreekt vader Van de Leuv over dood dochtertje Isabelle in AZP

Het ministerie van Volksgezondheid bericht dinsdag 20 december, dat minister Amar Ramadhin maandag een gesprek heeft gevoerd met de vader van het op 6 augustus op de Spoedeisende Hulp, SEH, van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) overleden meisje Isabelle van de Leuv.

Op basis van mogelijke omstandigheden en feiten die zouden hebben geleid tot het overlijden, werd door minister Ramadhin van Volksgezondheid een onderzoek gelast. Het onderzoeksteam, onder leiding van de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, werd gevraagd om op basis van de beschikbare informatie, onderzoek te doen naar de oorzaak van het overlijden van het meisje.

Nadat het onafhankelijk onderzoek afgerond was, is de vader van Isabelle op de hoogte gesteld van het resultaat. Dit vond plaats in een overleg tussen hem en het onderzoeksteam. Ook werd de minister geïnformeerd over het resultaat en die besloot om de vader uit te nodigen voor een gesprek, zo bericht het ministerie van Volksgezondheid.

Er werd maandag openhartig gesproken over de conclusie en aanbevelingen welke uit het onderzoek naar voren zijn gekomen. Zowel de minister als vader Ismaël van de Leuv zijn het, aldus Volksgezondheid, eens over de inhoud van dit onderzoek en ook werd het vervolgtraject besproken. 

Een aantal aanbevelingen uit dit onderzoek zijn inmiddels in uitvoering gebracht bij de SEH van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. 

  • Het persbericht van het ministerie van Volksgezondheid gaat met geen woord in op wat de conclusie is van het onderzoeksteam. Waardoor is het meisje overleden? Werd niet goed gehandeld door SEH-personeel? Zijn er personen schuldig aan de dood van het meisje? 
  • Ook wordt niet ingegaan op de aanbevelingen uit het onderzoek, welke aanbevelingen kennelijk nu in de praktijk bij de SEH van het AZP worden uitgevoerd. Het bericht van Volksgezondheid laat vragen onbeantwoord voor de samenleving. Het overlijden van het meisje en de berichtgeving daaromtrent zorgden voor een schok in de samenleving. Enige transparantie over de resultaten van het uitgevoerde onderzoek zou nu op zijn plaats zijn geweest.

De ouders van het meisje willen met de opgerichte Stichting Stg. Isabelle een bijdrage leveren aan het verbeteren van het lot van kinderen in het algemeen, maar voornamelijk voor kinderen in kindertehuizen.

De minister heeft in het gesprek met vader Van de Leeuw gesteld, dat aangegeven dat ondersteuning geboden zal worden aan de stichting. 

“Wij moeten ervoor zorgen dat deze situatie zich nooit meer herhaald, bij niemand en bij geen enkel kind in geen enkele gezondheidsinstelling”, waren de woorden van zowel vader Van de Leuv als minister Ramadhin, aldus het ministerie. 

Afgesproken is dat op korte termijn de stichting een ondersteuningsbrief mag verwachten van de minister.

error: Kopiëren mag niet!