Huispanel dringt aan op aanklacht tegen Trump
DOOR DUNCAN MIL

December 20, 2022 – Het panel van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat de dodelijke aanslag op het Capitool in januari 2021 onderzoekt, heeft het ministerie van Justitie gevraagd om voormalig president Donald Trump te beschuldigen van vier misdrijven.

Na een onderzoek van 17 maanden stemde de commissie maandag unaniem om Trump door te verwijzen voor vervolging door het ministerie van Justitie voor vier strafbare feiten, waaronder het belemmeren van een officiële procedure van het Congres, samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen, het afleggen van valse verklaringen en het helpen of aanzetten tot een opstand.

Bennie Johnson, voorzitter van de commissie, zei dat Donald Trump “de verkiezingen van 2020 verloor en dat wist. Maar hij moet proberen in functie te blijven.’

“Uiteindelijk riep hij een bende naar Washington, en wetende dat ze gewapend en boos waren, wees ze naar het Capitool en zei dat ze moesten ‘vechten als de hel’. Daar bestaat geen twijfel over’, voegde hij eraan toe.

Een verwijzing naar het ministerie van Justitie is niet bindend – het betekent niet dat Trump onmiddellijk wordt vervolgd. Het rapport van de commissie, dat woensdag openbaar wordt gemaakt, zal het ministerie echter naar verwachting helpen bij zijn onderzoek.

“Elke president in onze geschiedenis heeft deze ordelijke overdracht van gezag verdedigd, op één na. Op 6 januari 2021 weigerde een Amerikaanse president zijn grondwettelijke plicht om de macht vreedzaam over te dragen aan de volgende,” zei Liz Cheney, de Republikeinse vicevoorzitter van het panel uit Wyoming. ‘Hij is voor geen enkele functie geschikt,’ voegde Cheney eraan toe.

Trump heeft het werk van de commissie aangevallen als een politiek gemotiveerde heksenjacht.

error: Kopiëren mag niet!