Door de Nederlandse regering is in een uitgebreide toespraak van de premier van Nederland, excuses aangeboden aan de nazaten van de tot slaaf gemaakten in onder andere Suriname. De premier deed de toespraak in Nederland, welke live werd uitgezonden, ook in Suriname. Leden van de Nederlandse regering waren in een aantal landen aanwezig om na de toespraak met de leden van de organisaties van de nazaten in debat te gaan over het te volgen traject.
Interessant is de eis in Suriname van de Federatie van Grassroots Afro Surinamers in oprichting. De mensen hebben de federatie nog niet kunnen oprichten, want dat is een heel moeilijke en ingewikkelde zaak klaarblijkelijk, maar de niet formeel bestaande federatie heeft wel een zeer mooi wapenfeit op haar naam staan: het kunnen berekenen hoeveel de slavernij schade heeft berokkend aan de nazaten van de tot slaaf gemaakten in deze tijd: een vergoeding van 400.000 euro per nazaat van de trans-Atlantische slavernij voor mensen die wonen in Suriname, Nederland of elders. Dat is een slordige SRD 12.000.000 per nazaat. Met deze geste wordt de helft van Suriname gelijk multimiljonair en dan zal toch blijken dat wij, zonder veel innovaties en economische prestaties Dubai zijn geworden zoals eens de profetische woorden van de predikant André Misiekaba van de NDP luidden. En om die multimiljonair te worden zal een deel van de Surinaamse bevolking niet hebben hoeven te werken, de prestaties van de voorouders waren van dien aard dat de nazaten nu wel een Euro 400.000 verdienen.
Van welke bron men de berekeningen heeft is niet duidelijk. Interessant is ook het voorschot dat de federatie in oprichting wil: een lekkere Euro 50.000 per nazaat, wat neerkomt op anderhalf miljoen SRD.
Er worden door de organisatie ook andere zaken geëist als een stamboomonderzoek van de nazaten van tot slaaf gemaakten. Per 1 juli 2023 moet er ook een kwijtschelding zijn van alle overheidsschulden aan alle nazaten van de trans-Atlantische slavernij. De kwijtschelding van de overheidsschulden is alleen aan de nazaten, dat betekent dat het aantal nazaten gedeeld moet worden met de totale bevolking van Suriname met ook de niet-nazaten van de tot slaaf gemaakten erbij. Hieruit komt er dan een breukcijfer waarmee de staatsschuld die er bestaat aan Nederland moet worden vermenigvuldigd. Dat zal maken dat de staatsschuld dan minder zal zijn geworden, de pech die wij daarbij hebben , dat de Surinaamse bevolking ook uit niet-nazaten van de tot slaaf gemaakten bestaat, want anders kon je heel gemakkelijk alle staatsschulden laten kwijtschelden. Ook wil de organisatie dat de excuses worden uitgesproken door koning Willem-Alexander.
Als je grof uitgaat van de nazaten in de orde van 300.000 mensen in Suriname en 150.000 in Nederland, dan betekent deze eis dat Nederland 180 miljard Euro totaal aan schadevergoeding aan Suriname alleen. Dat zal betekenen dat Nederland uit de Europese Unie moet treden en al zijn doelstellingen moet bijstellen naar een nieuw doel: het met zijn allen boeten voor de zonden die door de voorouders 400 jaar lang zijn begaan door de slavenhandel en het zelf erop nahouden van de slaven. De goudreserves van Nederland zouden in de orde van 600.000 liggen, dat is omgerekend 33 miljard euro. De goudreserves van Nederland zullen dus, als ze alles verkopen, niet genoeg zijn voor de herstelbetalingen. Nederland zal waarschijnlijk een deel van zijn witte bevolking dan moeten verkopen, om aan de eis van de federatie te voldoen. Eigenlijk eist de federatie niets anders dan de ‘return of slavery’, maar dan met een gedraaide tafel.
Wij zijn van oordeel, dat de eis van de federatie mooi klinkt en een spannende tijd zou kunnen betekenen voor de nazaten, maar dat het wel een absurde eis is en niet uit te voeren.
De vraag rijst ook wat de nazaten, met de 4 ton euro per persoon zal doen. Wat zal er dan worden van de Surinaamse economie en de Surinaamse samenleving? Met dat bedrag is het heel gemakkelijk om naar betere oorden te verkassen en een huis en een nationaliteit te kopen. Is het de bedoeling dan om de Staat Suriname die onbedoeld is ontstaan, op te heffen. Overigens is een 4 ton euro door beunhazen wel op een avond vergokt. We hebben een enorm gokprobleem in Suriname en onder die omstandigheden belanden de miljarden wel bij de casino’s.
Wij proeven dat de Nederlandse regering de regie van de excuses stevig in eigen handen wil hebben, omdat eindelijk een kostenplaatje eraan hangt. Maar, we proeven ook dat de Nederlandse regering niet geheel ongevoelig is voor de opvattingen die leven onder de nazaten die in Suriname en op de Caribische eilanden leven.
Die empathie zal niet zover gaan dat men alle absurde en niet-absurde eisen van de nazaten zal inwilligen. Uiteindelijk ligt wat dat betreft de bal op de helft van Nederland.
In elk geval zijn de excuses niet ongeadresseerd meer en is men bereid nu de nazaten wel in de ogen aan te kijken. Belangrijk is dat de Nederlandse premier de omvang en het wezen van de slavernij en zijn vele gezichten heeft beschreven. Dit zal wel een impact hebben op de houding van de Nederlandse regering en het zal betekenen dat de Nederlandse regering wel haar geldbuidel open zal moeten trekken. Maar helaas zullen de nazaten wel geen multimiljonair worden van de herstelbetalingen, ook denken we niet dat betalingen aan personen zullen kunnen geschieden. Want de cruciale vraag zal niet zijn wie nazaten zijn, maar eerder wie geen nazaat is. Want het kroeshaar heeft gepenetreerd in alle bevolkingsgroepen.
Wij menen dat de regering namens de nazaten en in conclaaf met de organisaties, in overleg moet treden met de Nederlandse regering en daarbij zich moet laten leiden door het 12 punten tellend Caricom-standpunt. Suriname zal in deze exercitie van excuses ook ‘verantwoording’ moeten afleggen aan deze Caribische bundeling. Wij menen dat de herstelbetalingen aan de Surinaamse natie ten goede zullen komen uiteindelijk. We denken dan aan monumentale zaken, documentaires en andere conserveringen, openbare gezondheidszorg, onderwijs (faciliteiten en curriculum), volkshuisvesting, infrastructuur, begrotingsondersteuning, het Surinaams schuldenvraagstuk en het versterken van het Surinaams paspoort.