Surinamers vonden zondag de FIFA WK Voetbal-finale in Qatar belangrijker dan een protest bij het Kwakoe-standbeeld in Paramaribo tegen de excuses voor het slavernijverleden door de Nederlandse regering.
Maar, wellicht zijn de geluiden juist, dat het vooral Surinamers in Nederland zijn die voor de nodige ophef zorgen rond de excuses voor het slavernijverleden die wel of niet maandag 19 december door de Nederlandse regering worden aangeboden. In Suriname woedt geen orkaan, maar slechts een windje rond die excuses.
Een kleine protestbijeenkomst bij Kwakoe trok amper enige belangstelling. Maar, de paar mensen die wel aanwezig waren uitten ongezouten kritiek op minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming (zie foto) die nu in Suriname is en maandag, na een toespraak van premier Mark Rutte, mogelijk ingaat op de kwestie rond wel of geen excuses.
Geconstateerd werd ook, dat er in de Nationale Assemblee nauwelijks verzet is tegen de excuses en de gekozen datum, 19 december. Ook president Chandrikapersad Santokhi lijkt akkoord met de gang van zaken. Een van de aanwezigen bij het protest zei tegen aanwezige media: “Die mensen zijn allemaal nog koloniaal georiënteerd. Ze zitten daar niet voor het volk. Ik had niet anders verwacht. Ik ben ook teleurgesteld in mijn eigen mensen hoor.”
“We zouden die man een pak slaag moeten geven, echt met de zweep”
Over de aanwezigheid van minister Weerwind zei dezelfde man: “Een nazaat nota bene die ons de excuses komt toelichten! We zouden die man een pak slaag moeten geven, echt met de zweep, dat verdient hij.” Weerwind zelf heeft verklaard, dat 19 december “pas de startdatum is van een veel langere dialoog”.
Behalve in Suriname wordt de toespraak van Rutte maandag ook op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Eustatius, Saba en Sint Maarten uitgezonden. Daar zijn andere Nederlandse ministers aanwezig.
Op de Dam in Amsterdam werd zondag ook gedemonstreerd. Op dat protest, georganiseerd door Sons of Slaves Brotherhood, kwamen slechts enkele tientallen demonstranten af. Daar werd opgeroepen de excuses, als die al worden aangeboden, niet te aanvaarden.