Surinaamse anti-racist in Nederland valt actiegroepjes aan die “nul komma nul’ verstand van excuses hebben
De discussie rond Nederlandse excuses voor het slavernijverleden lijkt met de dag grimmiger en onrealistischer te worden. Surinaamse organisaties in Nederland vallen elkaar aan en de meest bizarre bedragen vliegen her en der over tafel als gaat om zogenoemde ‘herstelbetalingen’. Van enige realiteitszin is absoluut geen sprake meer en personen en organisaties vliegen uit de bocht.
Die zogenaamde herstelbetalingen moeten gezien worden als een soort compensatievorm voor het leed dat voorouders van nazaten van tot slaaf gemaakten in slavernij is aangedaan. Maar, niemand kan met enige deskundigheid in huis aangeven om welk bedrag het zou moeten gaan. Het lijkt erop dat iedereen maar wat in het luchtledige roept.
Discussie verzandt in absurditeiten
In een recent interview met het blad De Kanttekening noemt Regillio Vaarnold (geboren in 1974 te Paramaribo en op 4-jarige leeftijd naar Nederland verhuisd), voorzitter van politieke partij Ubuntu Connected Front (UFC) en oprichter van de antiracistische D’HERO Movement, een bedrag van 40.000 euro voor iedere nazaat redelijk ’als voorschot’. “Pas dan zijn we bereid om te praten over excuses”, zegt hij en daarmee feitelijk iedere verdere discussie blokkerend. “Als je vader of moeder een nazaat is, dan ben jij ook een nazaat. Via DNA-onderzoek en registers is goed te achterhalen wie dit zijn.”
Het gaat volgens Vaarnold in totaal om ongeveer 20 miljard euro, als alle zwarte Surinamers en Antillianen bij elkaar worden opgeteld. Dat iedere realiteitszin uit de discussie is verdwenen en er sprake is van absurditeiten blijkt ook uit de bizarre opmerking van deze activist, dat wanneer Nederland “moeilijk doet”, “dan kunnen we ook vragen om alle tot slaaf gemaakten op te vissen die van Afrika naar Amerika werden vervoerd door Nederland, onderweg stierven en daarna overboord werden gegooid. Ik denk dat het bedrag dan nóg hoger zal uitvallen.”
Geen enkel positief woord
Vaarnold heeft ook bezwaren tegen het feit dat minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming deze dagen in Suriname is om iets te zeggen over excuses. De activist steekt zijn mening niet onder stoelen of banken:
“Weerwind is een nazaat van een tot slaaf gemaakte. Hoe haal je het als kabinet in je hoofd om uitgerekend hem excuses te laten maken in Suriname? Ik heb er gewoon geen woorden voor.” Feit is dat de Nederlandse minister in Suriname is voor gesprekken met de Surinaamse minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, als vervolg op een eerdere ontmoeting van beide ministers in Nederland.
Ook met de datum van 19 december heeft Vaarnold problemen. Hij vindt het een een schoffering van de nazaten en van slachtoffers van de slavernij zelf. “Het ziet er naar uit dat het kabinet de excuses er doorheen jast en daarna overgaat tot de orde van de dag”, aldus de activist, bij wie kennelijk ongenuanceerde uitspraken niet vreemd zijn en enige positiviteit ver te zoeken is.
“Nul komma nul verstand”
Daarnaast heeft de man grote moeite met de deelname van bepaalde actiegroepen aan de gesprekken met de Nederlandse regering. Volgens hem luistert het kabinet te veel naar mensen achter het Zwart Manifest, waaronder Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie. “Het kabinet heeft hun ideeën omarmd, niet onze ideeën. Groepen die zich al jarenlang hard maakten voor de erkenning en excuses wat betreft het slavernijverleden worden genegeerd, terwijl het kabinet nu wel luistert naar groepen die jarenlang andere prioriteiten hadden”, aldus Vaarnold.
“Wij mochten niet naar het Catshuis. Het Comité Boni en Ubuntu Connected Front ook niet. Het kabinet zit nu aan tafel met Nederland Wordt Beter en Kick Out Zwarte Piet. Zij hebben nul komma nul verstand van excuses. Maar ze staan nu wel vooraan.”
Kleine groepjes voeren het hoogste woord
Wat dat betreft heeft hij zeker een punt. Maar, geldt dat niet voor al die kleine splinter organisaties die nu plotseling het hoogste woord voeren in de discussie over de excuses? Overigens, voor veel mensen in Suriname zijn al die kleine groepjes volledig onbekend en hun plotselinge aanwezigheid en stem in de discussie wekt dan ook de nodige verbazing. Het gevoel overheerst, dat veel van die groepjes voor eigen parochie preken en niet goed onder woorden weten te brengen wat het effect van de slavernij is op de zogenoemde nazaten vandaag de dag, vooral op de nazaten in Nederland. Hebben die nazaten bijvoorbeeld wel recht op geld, op een herstelbetaling, waarom zouden zij dat recht hebben? En ondervinden al die nazaten werkelijk hinder van racisme en zo ja, is dat dan terug te voeren naar de periode van slavernij?
“Daar is geen sprake van”
Inmiddels heeft premier Mark Rutte vrijdag laten weten, dat Nederland geen herstelbetalingen gaat overmaken als gevolg van het slavernijverleden. “Daar is geen sprake van”, zei hij tijdens de wekelijkse persconferentie. Ook worden geen schadevergoedingen of achterstallige salarissen aan nazaten vergoed.
Dosis extra peper
En met die opmerkingen heeft Rutte ongetwijfeld een dosis extra peper in de discussie gegooid.
PK