De Nederlandse eerste vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag is donderdag voor in de avond gearriveerd in Suriname om daar de lucht wat te klaren in het geëxplodeerde ‘excuses’-drama inzake het slavernijverleden. Ze werd op de Johan Adolf Pengelluchthaven verwelkomd door minister Krishna Mathoera van Defensie.
Foto’s hiervan verschenen al snel op social media en veel media in Nederland berichten de volgende ochtend, vrijdag 16 december, al over de ontmoeting van Kaag met president Chandrikapersad Santokhi. Op dat moment was er nog nauwelijks tot geen aandacht voor het bezoek van Kaag in lokale Surinaamse media. Zelfs de voorlichtingsdienst van de regering, de Communicatie Dienst Suriname, had nog geen enkel persbericht uitgebracht over de aankomst van Kaag en haar ontmoeting met de president.
In Nederlandse media was vrijdagochtend al onder andere te lezen: “President Chan Santokhi staat haar met open armen op te wachten bij zijn presidentieel paleis. Een hartelijk welkom, is er alvast wel in Paramaribo. Even later zal hij zeggen: “Wij stellen het bijzonder op prijs dat door Nederland een hoge autoriteit gestuurd is naar Suriname in de persoon van mevrouw Kaag.””
Na het gesprek zei Santokhi in een toelichting, dat hij het ‘waardeerde’ dat hij wordt ‘geïnformeerd’ over de ‘ontwikkelingen’. “We waarderen de informatie over hoe het proces eruit ziet en we zijn ingenomen met wat we gehoord hebben. We hebben vooral veel gehoord via media, maar wat we nu hebben gehoord is dat het waardevol gaat zijn en betekenisvol.” De woorden ‘betalingen’ of ‘geld’ nam hij niet in de mond, Kaag evenmin”, zo berichten Nederlandse media.
Ook wordt geschreven, dat Kaag na afloop van haar gesprek zei, dat ‘wellicht’ een ‘onvolledig en verkeerd beeld is ontstaan’ dat er weinig inspraak van Suriname zou zijn geweest. “Maar wij willen dit tot een betekenisvol moment maken. En we kijken richting de toekomst en willen de samenwerking blijven versterken.”
Voor de Nederlandse minister was het gesprek met de president een eerste stap om het excuses-pad verder te effenen. Naast een gesprek met president Santokhi, zou ze ook een onderhoud hebben met parlementsvoorzitter Marinus Bee en parlementariër Dew Sharman, die voorzitter is van de mensenrechtencommissie van het parlement.
PK