Plooien tussen militaire vakbond VRM en ministerie van Defensie nog niet gladgestreken

Volgens de Vereniging Rechtspositie Militairen zijn de plooien tussen het ministerie en de leden nog niet gladgestreken.

Rancune of koppigheid?

In een Facebookpost van de vakbond laat ze het volgende weten: “Vandaag werd een lid van de vakbond weer opgehaald door de Militaire Politie, voor de tweede keer. De vakbondsleden moeten uitgeschakeld worden. Wij van de militairen vakbond zoeken geen confrontatie. Het laatste woord is nog niet gezegd. Suriname moet winnen”. Tussen de minister en het bond bestaat al geruime tijd spanning. Er is zelfs een Kort Geding aanhangig gemaakt. 

De leden van de vakbond zijn van mening dat er rancune in het spel is, terwijl de minister zegt dat er geen sprake is van rancune en dat het enige dat nu nodig is van de vereniging is, dat ze een goede band met het ministerie opbouwt. Gezien de situatie vindt de vakbond dat het niet nodig is om een goede band te hebben, maar de VRM kiest ervoor om op een respectvolle manier in protest te gaan tegen het beleid. 

“Kan het aangemerkt worden als koppigheid?”, vraagt Shawn een oplettende burger zich af in gesprek de redactie van Dagblad Suriname. Shawn geeft aan, dat er respect van beide kanten moet komen en dat zowel de minister als de leden van de vakbond zich moeten kunnen vinden in besluiten die er worden genomen. Het laatste woord ligt volgens hem nog bij de Kort Gedingrechter.

Protesten

Al eerder dit jaar werd door de vakbond aan de bel getrokken, echter er is volgens de voorzitter Rodney Cairo nimmer ingegaan op de door de bond aangehaalde pijnpunten. Pas toen het werd gebracht naar een protest werd volgens hem werk van de brieven en aandachtspunten gemaakt. Minister Krishna Mathoera van Defensie spreekt zich uit tegen deze verklaring en zegt dat alles wordt gedaan om een goede relatie met de leden te behouden. Het ging bij Cairo erom dat de rechtspositie van de militairen op bepaalde vlakken zwak lijkt, vooral voeding en kleding waren twee belangrijke aandachtspunten die hij aanhaalde. Verder werden andere wensen in een wensenpakket ingediend bij het ministerie waarop geen concrete antwoord is gekomen

Zullen de protesten weer aangroeien?

Van alle kanten lijkt het erop, dat de protesten aan zullen zwellen. Weinig mensen die van zich laten horen, niet omdat het niet goed gaat, maar uit vrees voor het verweren. In een openbare brief/oproep die gepubliceerd is door de VRM maak de vakbond bekend dat ook bij de leden die zijn gaan protesteren op een vreedzame manier een verweer is gevraagd. 

De vakbond zal hierover in overleg treden op een algemene ledenvergadering, die maandag 19 december zal bepalen wat er verder moet gebeuren. In de openbare brief/oproep worden ook het Kort Geding en andere relevante issues binnen het ministerie aangehaald.

GW

.

error: Kopiëren mag niet!