LEGER
Kizilelma gevechtsdrone voltooit eerste vlucht
DOOR DUNCAN MIL

16 december 2022 – Het Turkse defensiebedrijf Baykar heeft de eerste vlucht van zijn eerste jet-aangedreven onbemande luchtgevechtsvoertuig (UCAV) voltooid, terwijl het bedrijf het Oekraïense leger blijft helpen bij de strijd tegen de Russische strijdkrachten.

Baykar zegt dat zijn Kizilelma UCAV naast conventionele drone-missies ook lucht-luchtgevechten kan uitvoeren.

“Onze 20-jarige droom in ons nationale drone-avontuur is vandaag uitgekomen”, zei Selcuk Bayraktar, technisch hoofd van Baykar.

De eerdere Bayraktar TB2-drone van het bedrijf is in gebruik in 17 landen en speelt een prominente rol in wereldwijde conflicten. De Oekraïense minister van Defensie, Oleksii Reznikov, heeft onthuld dat Oekraïne sinds de invasie van Rusland op 24 februari 50 gewapende TB2-drones heeft ontvangen van het Turkse wapenbedrijf.

De gevechtsvliegtuigachtige Kizilelma verhoogt de topsnelheid van de bestaande TB2’s van 250 km/u naar 735 km/u (0,6 mach) en de wapencapaciteit van 155 kg naar 1.500 kg, waardoor het een breed scala aan lucht-grond- en luchtaanvallen kan ondersteunen. -missies in de lucht. De Kizilelma wordt aangedreven door een enkele door Oekraïne ontworpen turbofanmotor, die een uithoudingsvermogen van vijf uur mogelijk maakt.

Nadat de VS Turkije uit het F-35 joint strike fighter-programma hadden geschrapt, bouwde Ankara zijn verticaal opstijgende vliegdekschip, dat nog in aanbouw is, om tot een dronedrager. Het schip zal dienen als basis voor Kizilema en andere drones die door het Turkse leger worden gebruikt.

error: Kopiëren mag niet!