JAAREINDE
De beste archeologische vondsten gedaan in 2022
DOOR JORDI BOU

31 december 2022 – ’s Werelds meest opmerkelijke archeologische ontdekkingen in 2022 omvatten nieuwe inzichten in de Venus van Willendorf en de mummie van farao Amenhotep I, de oudste boeddhistische tempel, de vroegste aantekening van de Maya-kalender, de oudste bewaard gebleven rietjes en het wrak van het beroemde schip van Ernest Shackleton, Endurance.

Archeologische hoogtepunten van het jaar bevatten de volgende vondsten:

  1. OOSTENRIJK: Nieuwe 3D-beelden van de beroemde Venus van Willendorf onthullen dat de steen die werd gebruikt om het 30.000 jaar oude beeld te houwen, afkomstig is uit de Italiaanse Alpen. Wetenschappers speculeren dat de Gravettiens – een cultuur van jagers-verzamelaars uit het Boven-Paleolithicum – het beeld meer dan 900 km droegen terwijl ze naar het noorden migreerden naar Oostenrijk, waar het in 1908 werd ontdekt.
  2. EGYPTE: Farao Amenhotep I, een van de laatst overgebleven onverpakte koninklijke Egyptische mummies, wordt digitaal uitgepakt met behulp van niet-invasieve CT-scanning. De afbeeldingen onthullen opmerkelijk gedetailleerde informatie over de oude heerser, inclusief zijn leeftijd, lengte en gezichtsvorm.
  3. PAKISTAN: Een tempel gevonden in de Swat-vallei en daterend uit de tweede helft van de 2e eeuw voor Christus, wordt beschouwd als een van de oudst bekende boeddhistische tempels. De ontdekking werpt een nieuw licht op de verspreiding van het boeddhisme in de oude Gandhara-regio, die werd veroverd door Alexander de Grote en aanleiding gaf tot een vermenging van boeddhistisch geloof en Griekse kunst
  4. GUATEMALA: Een afbeelding van een hertenkop ontdekt aan de voet van een piramide in de oude stad San Bartolo is de vroegst bekende notatie van de 260-daagse Maya-rituele kalender, die nog steeds in gebruik is. De glyph “7 Deer” vertegenwoordigt een datum en werd rond 250 voor Christus geschilderd als onderdeel van een muurschildering die een van de binnenmuren van de piramide sierde.
  5. RUSLAND: Een set gouden en zilveren buizen die ongeveer 5500 jaar geleden dateren en die zijn opgegraven in Maikop kurgan, een grafheuvel uit de Bronstijd in de Noord-Kaukasus, zouden volgens experts de oudste nog bestaande drinkrietjes ter wereld kunnen zijn. Men dacht dat de buizen scepters waren, of misschien palen voor een baldakijn. Maar wetenschappers zeggen nu dat het waarschijnlijk rietjes waren om bier uit een gedeelde pot te drinken.
  6. PERU: De mummie van een ambachtsman met een hoge status, samen met prachtig bewerkte gouden en zilveren sieraden en de overblijfselen van zes andere mensen, is gevonden in een 1300 jaar oude tombe in Peru. De unieke vondst – de eerste van niet-krijgende handwerkslieden – behoort tot het Wari-rijk, een pre-Inca-beschaving die floreerde in het hedendaagse Peru.
  7. JORDANIË: Een 9000 jaar oud heiligdom op een afgelegen neolithische vindplaats in de oostelijke woestijn van Jordanië is een van de vroegste rituele complexen die ooit zijn opgegraven. Het heiligdom werd ontdekt in de buurt van een netwerk van “woestijnvliegers” of massavallen bestaande uit twee of meer lange stenen muren, vermoedelijk gebruikt om wilde gazellen bijeen te drijven voor de slacht.
  8. ANTARCTICA: Het wrak van het beroemde schip “Endurance” van Ernest Shackleton wordt gevonden 107 jaar nadat het zonk tijdens zijn noodlottige poging om de Zuidpool te bereiken. Het schip, prachtig bewaard gebleven, bevindt zich op een diepte van 3.000 meter in de Weddellzee, ten oosten van het Antarctisch Schiereiland.

error: Kopiëren mag niet!