Het loopt de spuigaten uit met Staatsolie Power Company Suriname

Ir. Henk Ramdin met een 35-jarige dienstervaring bij Suralco, waarvan 14 als directeur, is de mening toegedaan, dat de Afobaka Waterkrachtcentrale niet naar behoren wordt beheerd. “Het voortdurend spuien van water is een teken, dat het complex niet goed wordt gestuurd. Er is actie nodig om verdere verslechtering tegen te gaan.”

Het weer

“De Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS) loost vaak water uit het stuwmeer, omdat naar haar zeggen, het niveau van het water haar maximum bereikt. Het een en ander zou te maken hebben met zonderlinge veranderingen van de weerseizoenen.”

Verlies

“Het water heeft een economische waarde. Spuien, zonder het te benutten voor de opwekking van elektriciteit is verlies en het zorgt voor wateroverlast, overstromingen en lost de drainage problemen niet echt op.”

Nonchalance

“Het ontbreken van een wetenschappelijke op verschillende gebieden, slecht inzicht, nonchalance, onvoldoende controle, inspectie en onderhoud van de complexe waterkrachtcentrale hebben negatieve gevolgen voor de natuur en het milieu. Het heel ecologisch systeem en de ontwikkeling van Suriname worden bedreigd.”

Negatieve gevolgen

“Vakkundig beheer van de waterkrachtcentrale is een dringende vereiste. Er zijn voorbeelden genoeg in de wereld waar stuwmeren kwaad doen. De negatieve gevolgen van de stuwdam op de natuur, het milieu, de ontwikkeling van Suriname en de mens, kunnen niet voorkomen en tot een minimum beperkt worden, zonder behoorlijk beheer van de centrale.”

Optima forma

“Meteorologische omstandigheden, zon en regen, het stijgen en dalen van het water, observatie, metingen zoals het in Suriname gebeurt, zijn slechts kleine factoren en aspecten die van belang, maar absoluut niet bepalend zijn voor het in optima forma functioneren van de waterkrachtcentrale.”

Complexe materie 

“Het stuwmeer staat niet op zichzelf. Het is onderdeel van een waternetwerk dat zich uitstrekt over heel Suriname. Het staat in verbinding met bergen, dalen, grote- kleine rivieren, kreken en bodemwater.  Onderzoek, wetenschap, voortdurend monitoren, waar nodig ingrijpen om het water in goede banen te leiden en het maximale profijt te halen zijn vereist.”

Obstakel

“De Afobakadam vormt een door mensen neergezet obstakel, dat de natuurlijke waterhuishouding ombuigt en ontregelt. Toenemende mijn-industriële en andere activiteiten in de omgeving hebben een negatieve werking op het stuwmeer en de waterkrachtinstallatie.”

Wroeten in de bodem

“Mijnbouwers, concessionarissen wroeten in de bodem, rivierzand wordt opgezogen en verplaatst. Zonder rekening te houden met de waterkrachtcentrale en omstandigheden worden dammen opgeworpen en land ingepolderd.”

Negatieve gevolgen

“In kleine rivieren en kreken kan zelfs een kleine verandering in de stroom van het water of wateronttrekking verstoring van de natuur met grote negatieve gevolgen veroorzaken. Zonder deze wanorde aan te pakken is verbetering van de ontstane situatie niet mogelijk. Het stromend water zoekt nieuwe wegen en komt op haar weg gebieden tegen die doorgaans droog bleven.”

Rimpeleffect

“Wateroverlast en overstromingen komen steeds vaker voor. Have en goed en de volksgezondheid worden bedreigd, de veiligheid komt in gedrang. Het rimpeleffect het manipuleren het water, de aangetaste bodem, rivieren en waterwegen doet zich tot aan de monding van de Atlantische Oceaan voelen. Het indirect effect op de omgeving begint klein, maar worden geleidelijk aan steeds groter.”

Misère 

De waterhuishouding in de kuststrook kan de druk niet aan. Landbouw, industrie, stadsontwikkeling en andere werken krijgen te maken met wateroverlast en andere misère”, tot zover ir. Ramdin.

HD

error: Kopiëren mag niet!