Dat de algemene banken al te graag hun geld beleggen in 1-weekse Termijn Deposito’s (TD) van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, tegen exorbitante hoge rente, en daarmee binnen een week miljoenen verdienen, blijkt weer eens uit de resultaten van de TD-veiling deze week.
Op de TD-veiling afgelopen woensdag is het geveild bedrag voor de 1-weekse TD’s SRD 850 miljoen. De banken boden in totaal SRD 1.093,1 miljoen, veel meer dan het OMO-volume van de 1-weekse TD’s. De SRD 850 miljoen die aan 1-weekse TD’s aan hen zijn toegewezen geschiedt tegen een rente van 85%. Dit betekent, dat de banken volgende week ongeveer SRD 15 miljoen aan rente uitgekeerd krijgen voor hun 1-weekse TD-belegging. Het belegde bedrag van SRD 850 miljoen dat afgeroomd is geworden, komt in theorie dan weer vrij in omloop. De praktijk wijst uit dat het vrijgekomen geld, met rente, direct weer in de eerstvolgende kortlopende TD’s worden belegd, die dan weer flinke rente voor de banken opleveren.
Bij de TD-veiling afgelopen woensdag bedroeg het geveild bedrag voor de 1-maandse TD’s SRD 650 miljoen en voor de 3-maandse TD’s SRD 100 miljoen. Voor de 1-maandse TD’s hebben de banken echter slechts SRD 80 miljoen aangeboden en toegewezen gekregen, en voor de 3-maandse SRD 10,9 miljoen. De rente is respectievelijk 86,5% en 87,5%.
Rente boven de SRD 2 miljard
Sedert de TD-veilingen vorig jaar juni zijn geïntroduceerd als monetair instrument van de CBvS om overtollig geld in het bankensysteem af te romen, zijn de gecommitteerde renteopbrengsten van de algemene banken deze week naar SRD 2025 miljoen gestegen.
CBvS-governor Maurice Roemer heeft recentelijk op een persconferentie van de regering zich erover beklaagd dat het leggen van de focus op de hoge renteopbrengsten een aperte onjuiste benadering is. Volgens hem gaat het bij de Open Markt Operaties (TD-veilingen) echt erom dat overtollig geld in circulatie wordt afgeroomd. Volgens hem is er tot nu toe netto ruim SRD 3,5 miljard aan over liquiditeiten afgeroomd. Dat sedert de maanden mei/juni de inflatie buitensporig is gaan stijgen en daarmee ook de koers, komt doordat de overheid veel meer is gaan uitgeven, waardoor er ook veel meer SRD’s in omloop terecht is gekomen.
Met de TD-veilingen is de CBvS niet in staat de extra toegenomen over liquiditeiten tijdig en in voldoende mate af te romen.
De CBvS-governor mag stellen, dat niet gelet moet worden op de hoge rentelasten van de TD-veilingen, maar feit is dat die nu meer dan SRD 2 miljard zijn. Indien deze trend zich voortzet zal binnen enkele maanden per saldo veel meer aan rente zijn uitgegeven dan er werkelijk aan over liquiditeiten zal zijn afgeroomd. De monetaire autoriteiten hebben overigens tot nu toe zich niet uitgelaten over kritieken als zouden de TD-veilingen achter de schermen ook speciaal zijn bedacht om de liquiditeitspositie van de banken te versterken.
Het is algemeen bekend dat de positie van de grotere banken in Suriname zeer slecht is.