Schandaal in het Europees Parlement
DOOR DUNCAN MIL

December 15, 2022 – Beschuldigingen van “criminele organisatie, corruptie en het witwassen van geld” hebben de Brusselse zeepbel op zijn grondvesten doen schudden terwijl het politieonderzoek naar het EU-Qatar schandaal om corruptie blijft groeien.

De Belgische inlichtingendienst startte in november 2021 samen met andere Europese landen een onderzoek naar geld voor invloed waarbij de regeringen van Qatar en Marokko en het Europees Parlement betrokken waren.

In april 2022 stelde de Europese Commissie voor om de visumplicht op te heffen voor onderdanen van Qatar en Koeweit die EU-landen bezoeken. In september van dit jaar was het onderzoek verschoven naar België en Italië.

Tussen vrijdag en maandag (9-12 december) deed de Belgische en Italiaanse politie invallen in minstens 20 huizen en parlementaire kantoren, nam 1,5 miljoen euro in contanten in beslag en arresteerde acht mensen.

Onder de aangeklaagden bevindt zich het Griekse EP-lid Eva Kaili, 44, die een van de 14 vice-voorzitters van het EU-parlement was. Het lichaam stemde dinsdag met 625 tegen 1 om Kaili haar rol te ontnemen vanwege de beschuldigingen. Ze ontkent elke betrokkenheid bij het schandaal.

Andere arrestanten zijn Kaili’s partner Francesco Giorgi, Pier Antonio Panzeri, een voormalig EP-lid en zijn vrouw en dochter, Maria Colleoni en Silvia Panzeri.

Niccolò Figà-Talamanca, die de lobbygroep No Peace Without Justice leidt, gevestigd in Rome en Brussel, blijft ook in politiehechtenis.

Kaili’s vader, Alexandros Kailis, en Luca Visentini, hoofd van de International Trade Union Confederation, werden vastgehouden maar later vrijgelaten.

“Dit zal de geschiedenis ingaan als een van de grootste en meest schokkende schendingen – misschien wel het grootste schandaal in de Europese politiek”, zegt Alberto Alemanno, hoogleraar recht van de Europese Unie aan de École des Hautes Etudes Commerciales de Paris.

“Dit is een cultuur van straffeloosheid die het Europees Parlement doordringt”, zei Alemanno.

error: Kopiëren mag niet!