“Met Project HER proberen we slachtoffers weer een stem te geven”

Project HER is vanaf 10 december een realiteit. Dit is een website en algemeen meldpunt voor alle intimidatie gevallen in Suriname. Het doel is een platform te creëren, waar iedereen zijn of haar intimidatie verhaal kwijt kan.

“Heeft iemand jou lastig gevallen, bedreigd of lelijke gevoelige dingen toegeschreeuwd, wees dan niet bang om jouw melding op onze website te doen. Ook kantoor intimidatie, huiselijk geweld en seksuele intimidatie krijgen een plek op onze website”, zo schrijft HER op haar Facebookpagina.

“Project HER is een initiatief van CodeDealers, een softwarebedrijf opgezet in 2021 door Egbert Stuger tevens lead developer voor dit project. Het idee is ontstaan na vreselijke verhalen gehoord te hebben van een ex-partner van de heer Stuger. Na enig onderzoek bleek dit soort problemen eerder de norm dan toeval, we kwamen er ook achter dat soortgelijk iets niet bestond en dat er in feite weinig aandacht voor was of weinig tegen werd gedaan door de instanties”, aldus het bedrijf in een reactie tegenover Dagblad Suriname. 

Op de vraag hoe lang het heeft geduurd voordat dit project tot stand is gekomen, antwoordt het bedrijf: “We zijn begonnen in maart 2022 en hadden al aardig snel een idee op tafel. Na de technische uitwerking zijn we opzoek gegaan naar ontwerpers en marketing mensen

om zo de het probleem te visualiseren en het onder de aandacht te brengen van iedereen. Zodoende zijn we bij Lydi-ann Resodimedjo van Artidote uitgekomen en samen met haar hebben we de Facebookpagina en de website leven in geblazen, tot aan de lancering van 10 december.”

Aan het bedrijf is verder de vraag gesteld waarom zij het belangrijk vond een website en meldpunt te lanceren voor intimidatie gevallen in Suriname. “Na de eerste verhalen gehoord te hebben leek het alsof er steeds meer boven water kwam, het was ook rond de tijd van het Hakrinbank geval. Voor ons gevoel zaten we op het goede spoor en begon ons hart er steeds meer in te zitten. Het begon wel te lijken alsof alle vrouwen in Suriname iets vreselijks meegemaakt hebben. Maar, geen stem hadden. Met Project HER proberen we slachtoffers weer een stem te geven, data te verzamelen om zo de problematiek duidelijk in kaart te brengen en hopen we met deze data uiteindelijk grote veranderingen teweeg te brengen in onze maatschappij.”

Bij intimidatie gaat het om gevoelige informatie. Aan het bedrijf is daarom gevraagd of er professioneel wordt omgegaan met de informatie van de personen. Hierop wordt aangegeven dat de informatie veilig wordt opgeslagen en dat de toegang hiertoe beperkt is. “Als software platform nemen we hiervoor de benodigde maatregelen. Overigens zullen ingezonden verhalen nooit gedeeld worden zonder toestemming van het slachtoffer zelf.” 

Tot slot is gevraagd of er ook hulp wordt geboden aan de slachtoffers van intimidatie. “Wij hebben contact met psychologen en kunnen zodoende ook mensen doorverwijzen om de juiste hulp aan te kunnen bieden. Hoe graag wij het zelf ook zouden willen doen, we zijn een tech bedrijf en kunnen de slachtoffers alleen een luisterend oor aanbieden”, aldus het bedrijf. 

Op Facebook hebben tientallen personen reeds hun verhaal gedeeld. Op de website zijn er op dit moment twee verslagen. Slachtoffers van intimidatie kunnen hun verhaal melden op de website: https://projecther.net.

SK

error: Kopiëren mag niet!