De staat van het land: mensen willen het liefst cash geld met de Kerst ontvangen…

We naderen de Kerstdagen. Maar, zijn mensen nog wel in staat om dit jaar een mooie, uitbundige, gezellige Kerst te vieren? Het volk is ondergedompeld in een orkaan van alsmaar stijgende prijzen van producten en diensten. En het ziet er niet naar uit dat die orkaan richting Eerste- en Tweede Kerstdag in kracht gaat afnemen. De portemonnee is nu al leeg bij velen in de samenleving. En dat wordt bevestigd in de uitkomst van een poll die korte tijd kon worden ingevuld op de website van Dagblad Suriname.

De poll stelde de vraag, wat men graag zou willen ontvangen met de Kerst. Gekozen kon worden uit cash geld, een cadeaubon, een computer, boek(en), cosmetica/parfum, kleding/schoeisel of kaarten voor een evenement. 

Van de 745 mensen die de poll hebben ingevuld, gaf maar liefst 68 procent (508 personen) cash geld te willen ontvangen. 112 mensen geven de voorkeur aan een cadeaubon (15 procent), 7 procent ofwel 53 personen vinkte de optie computer aan en 26 mensen kozen voor de optie van boek(en). 21 stemmers gaan voor de optie kleding/schoeisel (3 procent) en als laatste blijken slechts vier mensen (1 procent) te hebben gekozen voor een kaartje voor een of ander evenement.

Dat 68% van de personen die hun stem hebben uitgebracht kozen voor cash geld is veelzeggend. Het is triest en toont aan, dat velen in de samenleving amper geld hebben om een mooie Kerst te kunnen vieren. 

De financieel-economische situatie waarin het land verkeert, de ongecontroleerde en ad hoc welhaast dagelijks de lucht in schietende prijzen van de meest basale dagelijkse producten die een mens nodig heeft, en diensten, wordt door velen als erger en zwaarder ervaren en gevoeld dan de twee ingrijpende Covid-pandemie jaren 2020 en 2021met alle lockdowns en alle andere beperkingen. 

Het is triest te moeten vaststellen, dat de regering van een land met zoveel rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen en ook nog eens een potentieel belangrijke (eco) toeristische bestemming is, nauwelijks in staat is om de staatsboekhouding op orde te krijgen en een op hol geslagen koersontwikkeling in toom te houden. Al twee jaren worstelt de regering om uit een schuldenmoeras te kruipen, veroorzaakt door twee vorige, achtereenvolgende, regeringen. Dat moeras werkt verstikkend op de samenleving. 

Met pijn en moeite worden allerlei leningen herschikt. Men pijn en moeite zijn er nu en dan wat verlichtende, verzachtende ondersteunde financiële maatregelen voor burgers. Maar, dat zijn allemaal druppels op de bekende gloeiende plaat. Immers, die maatregelen houden geen tred met de alsmaar stijgende prijzen en het uitblijven van salarisverhogingen. Het is simpelweg dweilen met de kraan open.

In vele landen in de wereld kunnen mensen een mooie witte Kerst vieren, maar in Suriname zullen velen gebukt gaan onder een zwarte Kerst, zonder het bekende, onbetaalbaar geworden, Kerstbrood en andere gebruikelijke lekkernijen en Kerstversieringen in huis. Alles is duur geworden, veel is onbetaalbaar geworden. Vele Kerstlichtjes gaan niet branden.

En, de regering kan niet garanderen dat de bevolking het de komende drie jaren beter gaat hebben, met weer goed belegd brood op tafel en een dagelijkse stevige warme maaltijd en betaalbare basisproducten en andere producten. 

Gegokt en misgegokt werd op riante inkomsten uit de oliesector, uit de paar oliebronnen voor de kust. Suriname zou een tweede Guyana worden, het Dubai van oud-NDP-Assembleelid André Misiekaba gloorde aan de horizon. Maar, nee hoor. Het gaat nog zeker tot 2027 duren alvorens de samenleving wellicht iets gaat merken van verlichting.

Het volk verdient dit niet. Kerst moet Kerst zijn

PK

error: Kopiëren mag niet!