Surinaamse Partij voor de Dieren maakt weinig indruk – Partij wil ‘opdoeken dierentuin’

Deze week maakte de toch wel eigenzinnige ‘branding’ man Hubert Rampersad bekend, dat hij een heuse Surinaamse Partij voor de Dieren heeft opgericht. In een uitgebreid persbericht maakte hij de opmerkelijke oprichting bekend. 

Maar, de oprichting maakt, voor zover bekend, nauwelijks indruk onder lokale dierenrechtenorganisaties als de Henk Abrahams Stichting. Juist deze stichting en zijn boegbeeld Cynthia Ashruf strijden al vele jaren voor verbetering van bewustwording onder de bevolking als het gaat om dierenrechten en dierenwelzijn. Het is juist mevrouw Ashruf geweest, met dierenarts Leontine Bansse-Issa, die zich jaren hebben ingezet voor de totstandkoming van de Wet Dierenwelzijn. 

En dan komt deze week plotseling als donderslag bij heldere hemel iemand, waarvan men zich nu al afvraagt wat zijn betrokkenheid de afgelopen jaren is geweest bij het dierenleed in Suriname – hij is woonachtig in Nederland – met een Partij voor de Dieren. Het heeft meer weg van eigen profilering, dat de man natuurlijk niet vreemd is. 

“Holistische ecologistische signatuur”…

De man beweert dat de Surinaamse Partij voor de Dieren, SPD, een politieke partij is “met een holistische ecologistische signatuur”. Hoe de oprichter met dit soort woorden denkt sympathisanten aan te trekken is een raadsel. Overigens, het heeft het er alle schijn van dat de SPD niet eens voor de oprichting in contact is getreden met lokale dierenrechtenorganisaties en dierenactivisten, die wel de kennis en deskundigheid in huis hebben als het gaat om dierenrechten en dierenwelzijn.

“Niemand komt op voor welzijn en rechten dieren”

Het hoofdthema van de SPD is “het streven naar een diervriendelijke samenleving en bewustwording inzake dierenwelzijn en dierenrechten in Suriname”. Natuurlijk, mooi gekozen woorden waar iedereen het mee eens zal zijn. Ook stelt de man dat zijn partij gaat deelnemen aan de verkiezingen van 2025 “of eerder, omdat dierenwelzijn en dierenrechten in Suriname niet bestaan”. Hij beweert zelfs, dat er niemand en geen enkele politieke partij is die opkomt voor het welzijn en de rechten van dieren in Suriname.

Hieruit blijkt dat de man geen flauw benul heeft van wat er de afgelopen jaren door dierenrechtenorganisaties en dierenactivisten is gedaan om het lot van dieren in het land te verbeteren en om meer en meer bewustwording te creëren. Voor het gemak gaat de SPD-oprichter daaraan voorbij, simpelweg omdat hij zich nooit heeft beziggehouden met de rechten en het welzijn van dieren in Suriname.

Kaart

Overigens, de ‘branding-man’ heeft in het logo van zijn partij de verkeerde kaart van Suriname afgebeeld. Het ‘Tigri-gebied’ is hem kennelijk niet bekend…. dus van lokale geografie lijkt hij ook geen benul te hebben.

Dat je de SPD nu al kunt afschrijven, blijkt ook uit de opmerking van de oprichter, dat de partij “zeer begaan” is “met het lot van dieren en wil Surinamers bewust maken omtrent het feit dat Covid-19 is ontstaan als gevolg van gebrek aan respect voor dieren”. “Het gaat om het creëren van een duurzame Surinaamse samenleving.”

“Alle gevestigde politieke partijen zijn corrupt”

Verder beweert hij, dat “alle gevestigde Surinaamse politieke partijen” corrupt zijn “en streven naar politieke macht om zich zo te blijven verrijken. Ze hebben het te druk met stelen en hebben daardoor geen oog voor het welzijn van dieren.” Kortom, met dergelijke woorden in een eerste persbericht van de SPD, maakt deze partij zeker geen politieke vriendjes en vriendinnetjes en de dieren zullen er met een grote boog omheen lopen, vliegen en zwemmen.

“Opdoeken dierentuin” en “Geen dierproeven”

Het gaat nu te ver om ook nog de lange rij van standpunten van de partij neer te pennen. Maar, laten we er toch een paar uitpikken om aan te tonen dat je deze nieuwe loot in het politieke spectrum niet serieus kunt nemen. Zo is een van de standpunten ‘opdoeken dierentuin’…… En ook ‘aanscherping en naleving wet op de dierenbescherming’, een wet die niet eens bestaat….. ‘Dierenmishandeling zwaar aanpakken’ is ook een van de standpunten alsook ‘geen dierproeven’…. dierproeven in Suriname??

Tot slot vraagt de partij aandacht voor zwerfhonden en -katten en voor de komst van een voedselbank voor dieren.

Voortborduren op wat door zo velen al tot stand is gebracht

Om kort te gaan, aandacht voor dierenrechten en dierenwelzijn is altijd toe te juichen en die aandacht is er altijd geweest dankzij organisaties als de Dierenbescherming, de Henk Abrahams Stichting, maar ook het WWF Guianas en het Green Heritage Fund Suriname. 

De komst van een lokale Partij voor de Dieren zal geen enkele toegevoegde waarde hebben. Het wordt het ‘speeltje’ van een paar personen die voortborduren op wat door zo velen al tot stand is gebracht.

Viktor Aardenburg

error: Kopiëren mag niet!