Het op orde krijgen van de overheidsbegroting en koersstabilisatie vormen de grootste uitdagingen voor de nieuwe Financiën-minister Stanley Raghoebarsing. Tegelijkertijd zal ervoor gezorgd moeten worden dat het sociale leed onder de bevolking niet groter wordt. Dat alle sociale inspanningen van de regering teniet worden gedaan door prijsstijgingen komt doordat de economie van het land nog niet op orde is.
Het begrotingsbeleid zal zich richten op vermindering van subsidies en vergroting van de inkomsten voor de overheid. Minister Raghoebarsing noemt daarbij specifiek meer-inkomsten die te halen valleb bij het innen van invoerrechten op de haven en andere vormen van belastingen. Hij roept bedrijven op verantwoordelijkheid te nemen en hun belastingverplichtingen normaal na te komen.
Raghoebarsing zegt dat de ondersteuning en medewerking van de vakbeweging en de overheidsdiensten die met belastinginning belast zijn heel, belangrijk zijn om verhoging van overheidsinkomsten te realiseren. Verhoging van de overheidsinkomsten moet reeds te zien zijn op de begroting voor het komend dienstjaar. Er wordt nu gewerkt om de reeds ingediende begroting voor 2023 aan te passen.
Begrotingsdiscipline
Minister Raghoebarsing zegt, dat zijn begrotingsbeleid een strakke begrotingsdiscipline zal kennen. Het uitgavenbeleid zal zodanig zijn, dat er zo min mogelijk sprake zal zijn van extra toename van over liquiditeiten in de economie. Het monetair beleid van de Centrale Bank van Suriname zal met de Open Markt Operaties (OMO) zich blijven richten om het afromen van over liquiditeiten. Er zal sprake zijn van betere afstemming en coördinatie tussen hem en de governor van de Centrale Bank. Het begrotingsbeleid van de regering en het monetair beleid van de Centrale Bank zullen beter op elkaar afgestemd zijn. Wekelijks zal er overleg zijn tussen hem en de Centrale Bank governor.
Over het Internationaal Monetair Fonds, IMF, zegt de Financiën-minister dat in deze fase van financieel-economisch herstel van het land “wij het IMF nodig hebben”. “We kunnen het niet op eigen kracht doen.”
Volgens Raghoebarsing loopt Suriname twee evaluatierondes van het IMF achter. De volgende evaluatie is in maart 2023. De onderhandelingen met het IMF voor bijstelling van het financieel-economisch ondersteuningsprogramma zijn gaande en komende maand wordt een IMF technische missie in Suriname verwacht.
Raghoebarsing benadrukt dat zijn benadering bij de samenwerking met het IMF vooral gericht zal zijn op praktische ervaringen die opgedaan zijn met programma’s van andere landen. “We hebben geen behoefte aan economische theorieën, waar wij allemaal al bekend mee zijn”, aldus de Financiën-minister.
SS