Vanwege de vele klachten over grond en percelen, heeft president Chandrikapersad Santokhi dinsdag 13 december op het Kabinet van de President het Meldpunt Grondproblemen geïnstalleerd. Volgens Santokhi is dit een belangrijke stap in het ordenen, maar vooral oplossen, van de grondproblematiek.
Het Meldpunt Grondproblemen is volgens hem noodzakelijk, omdat er te veel onregelmatigheden plaatsvinden, bewust of onbewust. Het meldpunt moet burgers tegemoet komen, hen van de juiste informatie voorzien en waar nodig begeleiden. Het team staat onder voorzitterschap van Sieuw Ramsukul (zie foto).
De voornaamste klachten zijn volgens hem dat percelen die jarenlang door mensen zijn bewoond en bewerkt, plotseling aan anderen zijn uitgegeven. “Een stuk land is rechtszekerheid voor een burger. Als het aan jouw of familie behoort en je ziet plotseling dat het op iemand anders naam is, dan is dat het ergste dat een burger kan meemaken.”
Ramsukul merkt op dat er veel rechtszaken tegen het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) lopen. Dit is ook een van de redenen geweest voor de installatie van het Meldpunt Grondproblemen. “Wij gaan dan ervoor zorgen dat dit soort problemen opgelost worden. De burgers moeten de medewerking krijgen van het Kabinet van de President zodat dit soort zaken opgelost worden.”
Het meldpunt zal zich voornamelijk bezighouden met problemen op het terrein van grondhuur en erfpacht. Ramsukul is van mening dat de voorlichting over aanvraag en verlenging van het recht op gronden de samenleving niet bereikt. “Er zijn heel veel klachten over het uitgeven van huurpercelen, vervallen erfpachtrechten en vervallen grondhuurrechten aan derden.”
Het meldpunt beschikt over een juridisch team. Volgens Ramsukul zullen alle klachten geregistreerd en verzameld worden door een officieel in te stellen secretariaat. Het team zal ook samen zitten met het ministerie van GBB en indien nodig zal de gang naar de rechter worden gemaakt.
Lomende week zal worden bekendgemaakt hoe het Meldpunt Grondproblemen bereikbaar zal zijn.