JAAREINDE
’s Werelds meest extreme weergebeurtenissen van 2022

22 november 2022 – Volgens de Verenigde Naties hebben extreme hittegolven, droogte en verwoestende overstromingen in 2022 miljoenen mensen getroffen en miljarden aan schade gekost.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN schetst de steeds dramatischer wordende tekenen van de klimaatcrisis in haar voorlopige State of the Global Climate-rapport uit 2022.

In Oost-Afrika worden miljoenen mensen geconfronteerd met acute voedselonzekerheid als gevolg van de langste droogte in 40 jaar.

Recordbrekende regenval in juli en augustus leidde tot grootschalige overstromingen in Pakistan, waarbij 33 miljoen mensen werden getroffen en minstens 1.700 doden vielen.

De regio zuidelijk Afrika werd aan het begin van het jaar gedurende twee maanden geteisterd door een reeks cyclonen, die Madagaskar het hardst trof met stortregens en verwoestende overstromingen. Orkaan Ian veroorzaakte in september grote schade en verlies aan mensenlevens in Cuba en Florida.

Grote delen van het noordelijk halfrond waren uitzonderlijk heet en droog. China had de meest uitgebreide en langdurige hittegolf sinds het begin van de nationale records en de op één na droogste zomer ooit geregistreerd.

Europa broeide in herhaalde periodes van extreme hitte. Het Verenigd Koninkrijk zag op 19 juli een nieuw nationaal record, toen de temperatuur voor het eerst boven de 40°C uitkwam. Dit ging gepaard met aanhoudende en schadelijke droogte en bosbranden, aldus de WMO.

error: Kopiëren mag niet!