GEZONDHEID
Dodelijke stijging van fentanyl in de VS
DOOR DUNCAN MIL

13 december 2022 – Overdosis drugs heeft in de 12 maanden tot juni 2022 aan meer dan 107.500 Amerikanen het leven gekost, waarbij het synthetische opioïde fentanyl een rol speelde bij bijna negen op de tien van deze sterfgevallen.

Oorspronkelijk ontwikkeld om te voorzien in een behoefte aan krachtigere pijnstillers, is fentanyl nu een goedkope en overvloedige straatdrug. Sinds de Covid-19-lockdown in maart 2020 zijn meer dan 165.900 mensen overleden aan een overdosis opioïden, waarbij het gebruik van fentanyl in stijgende lijn ging.

Volgens de Drug Enforcement Administration zijn de afgelopen zeven jaar enorme hoeveelheden fentanyl in het buitenland geproduceerd en via Mexico de VS binnengesmokkeld. De DEA richt zich nu rechtstreeks op de Mexicaanse kartels en de fentanyl-epidemie.

DEA-beheerder Anne Milgram erkende dat de regering aan het begin van de crisis te gefocust bleef op heroïne, toen Mexicaanse handelaren de productie van synthetische opioïden opvoerden.

“Het is een nieuwe, diepere, dodelijkere dreiging dan we ooit hebben gezien, en ik denk niet dat de volledige omvang van die schade in 2015 meteen zichtbaar werd”, zei Milgram.

De potentiële Republikeinse presidentskandidaat, de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft opgeroepen tot meer robuuste grenscontrole.

“Recht en orde betekent ook sterke grenzen hebben”, zei DeSantis in zijn State of the State-toespraak in januari. “We hebben het afgelopen jaar een crisis aan de grens tussen de VS en Mexico gehad die getuige is geweest van duizelingwekkende hoeveelheden illegale migratie en een massale toestroom van verdovende middelen zoals fentanyl.”

Landelijk hebben de sterfgevallen onder zwarte mensen het percentage onder de blanke bevolking ingehaald, en dodelijke overdoses onder indianen nemen ook toe.

error: Kopiëren mag niet!