De draak heeft geld nodig

De ‘importdraak’ heeft geld nodig om zijn leveranciers te betalen. Die leveranciers op hun beurt moeten hen betalen in vreemde valuta. Het blijkt dat de regering via de Centrale Bank van Suriname (CBvS) niet genoeg middelen heeft om deze importdraak te voorzien. Om die draak toch te voorzien van valuta, wordt dit verworven uit het zweet van die burgers. Deze middelen zouden in principe naar de productie moeten gaan.

Maar, doordat er een tekort is ontstaan aan valuta, is de koers omhoog geschoten, en doet de overheid een poging om controle hierop uit te oefenen door die draak te voorzien van valutamiddelen .

Deze gelden worden overigens gehaald uit de inkomsten van Staatsolie. “Men hoopt dat die banken en cambio’s overigens mee zullen doen aan die valuta interventie en dat de Surinaamse productiesector die getracht heeft om goederen te exporteren, een deel van de gelden ook zal zetten in de pot”, zegt Ramon, een importeur van basisgoederen, in gesprek met Dagblad Suriname. 

Wie de maatregelen van de overheid goed volgt zal het opvallen, dat de overheid in principe de arbeid van de Surinamer aan het weggeven is aan wat men noemt export retentie interventie middelen aan buitenlandse mogendheden, simpelweg omdat die overheid haar eigen mensen niet wenst te voorzien van productie.  

Volgens deze importeur zou de overheid eerst de weinige middelen die er zijn, moeten stoppen in de productiesector zodat de bestaande bedrijven hun productie kunnen verhogen zodat in een draaiend systeem, de overheid en de bedrijven valuta kunnen verdienen.

Ze zou dat kunnen doen middels het uitzetten van leningen aan de bedrijven tegen een rente vergoeding. Zo doet het geld tenminste wat. 

‘Een land dat geen valuta verdient is een bankroet land’  

De importdraak voeden levert geen valuta terug. 

De overheid zal deze draak niet kunnen beheersen, omdat die steeds verslindend is naar middelen toe en gaat blijven vragen om geld. De overheid gaat de achterstand niet kunnen bijbenen ook niet op midden termijn. En de overheid beschikt niet over genoeg valutamiddelen daarvoor.

De staat Suriname heeft al meer dan veertig jaren deze draak niet kunnen voeden met valuta. Tijd dat de draak nu ook creatief naar haar eigen geld “voeding” gaat zoeken om zichzelf te voorzien.

De op hol geslagen koers is totaal rampzalig voor die samenleving ongeacht wie je bent, welke religie je bezit of cultuur. Het slaat door alles heen. De hele bevolking heeft nu eindelijk een gezamenlijke vijand. Dat is de koers. Iedereen voelt het in zijn of haar portemonnee.

NK

error: Kopiëren mag niet!