Politiecommissaris plaste in zijn broek

Een toehoorder in de rechtszaal aan de Monseigneur Wulfinghstraat bracht zijn ervaring ter sprake in een gespreksgroep. Er werd luchtig gediscussieerd. De kleding en uniformen van ambtenaren en personen die betrokken zijn bij de rechtspraak werden bekeken.

Ordediensten

“De ordediensten en de rechterlijke macht ressorteren onder het ministerie van Justitie en Politie, werd vanuit meerdere invalshoeken overwogen. Het gebruik van professionele beroepskleding door rechters en procesdeelnemers die door cultuur, tradities, voorschriften, omschrijvingen, wetten en voorschriften worden bepaald, kreeg aandacht.”

Parketwacht 

“De parketwachters belast met de bewaking bij en van het gerechtsgebouw aan de Wulfinghstraat hebben een blue/black overall als uniform. Deze beroepskleding heeft een arbeidsklasse uitstraling. Het valt uit de toon bij het imago dat binnen en rond een gerechtsgebouw verwacht wordt.  De werkkleding van de ordedienst verdient gezien de status van de rechterlijke macht wat meer grandeur.”

Toga

Rechters, Officieren van Justitie, griffiers en advocaten dragen tijdens de rechtszitting boven hun normale kleding een toga met lange wijde mouwen en wit geplooide bef. Alleen de schoenen zijn zichtbaar. De symboliek geeft aan: ieder is gelijk.”

Waardigheid

“De drager van de toga heeft een zekere beroepstrots. Het zinnebeeld van de toga is ernst en waardigheid. Zwart is het symbool voor de afwijzing van ijdelheid. De witte kleur van de bef staat voor neutraliteit.”

De kleding van gedaagden 

“Beinvloed de kleding van gedaagden de rechter?  Personen die voor de rechter verschijnen komen zijn nogal vrij in de keuze van hun kleding. Het verschilt van persoon tot persoon. Over het algemeen verschijnen gedaagden of verdachten naar hun omstandigheden behoorlijk gekleed voor de rechter.”

Gejast en gedast

“Ik kom als toehoorder (de laatste jaren minder dan voorheen) al 50 jaar in de rechtszalen van Suriname. Maar, ik heb anders dan politici, zelden een gedaagde of beklaagde gejast en gedast voor de rechter zien verschijnen.”

Best gekleed 

“Mijn best geklede beschuldigde allertijden is een politiecommissaris die zich in het Eerste Kanton tegenover rechter mr. Fred Ramdat Misier moest verantwoorden, omdat hij in beschonken toestand een aanrijding met ernstig gevolg veroorzaakte.”

Vol ornaat

“De beklaagde verscheen in vol politieornaat, gestoken in een keurig gesneden en in plooi gestreken uniform in de beklaagdenbank. De epauletten op de schouders schitterden van gouden sterren en versierselen. Gezien de hoge rang van de beschuldigde werd het Openbaar Ministerie vertegenwoordigd door Procureur Generaal Paul Shak Shie hemzelf.”

Spijtemoties

“De beklaagde beefde onophoudelijk over zijn hele lichaam. De rechter vroeg of hij wilde zitten, hetgeen hij afsloeg. De PG veegde de vloer aan met de verdachte. In zijn requisitoir werd de de schade, de vlek, de schande die de beklaagde het Korps Politie had aangedaan, benadrukt.”

Voorbeeldstraf

“Mr. Shak Shie, nam het standpunt in, dat de zondaar onder de commissarissen van politie zich hoogst onverantwoordelijk had gedragen en niet deugde als voorbeeldfiguur. De politiecommissaris kreeg een flinke schrobbering. Volgens de aanklager was een gevoelige voorbeeldstraf op z’n plaats.”

Absurd

“Er werd een voorwaardelijke straf, intrekking van de rijbevoegdheid, voor langere tijd en een geldboete geëist. De beschuldigde plaste in zijn broek. Rechter Ramdat Misier verdaagde de zitting. Deze werd een week daarop vervolgd met het pleidooi van raadsman Harold Riedewald, die de eis van de Procureur buiten alle proporties absurd noemde. Het Openbaar Ministerie persisteerde.”

Lagere straf

“Rechter mr. Ramdat Missier ging niet mee met Procureur Generaal Shak Shie. De voorwaardelijke straf en de geldboete werden verworpen en de jaren ontzegging van de rijbevoegdheid werd teruggebracht tot 1 jaar.”

Motivatie

“In zijn motivatie van de veel lagere dan door het Openbaar Ministerie gevorderde strafmaat, gaf de magistraat aan, dat de gang naar de rechtszaal al een bijzonder hoge straf was. De beschuldigde heeft het vanwege de emoties die spijt betuigen, zijn blaas niet kunnen beheersen. Hij heeft zijn lesje geleerd.”HD

error: Kopiëren mag niet!