‘Ondersteuningsgroep’ moet uitdagingen in agrarische sector aanpakken – Oud brood in nieuwe verpakking

President Chandrikapersad Santokhi blijft zijn hoop vestigen op bloei en groei van de agrarische sector en heeft daartoe nu besloten een ‘ondersteuningsgroep’ in het leven te roepen, die werd zaterdag 10 december geïnstalleerd, om – zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname in een persbericht – ‘uitdagingen binnen de agrarische sector aan te pakken’.

“De Surinaamse landbouwsector heeft de potentie om een succesverhaal te worden”, aldus de cliché bewoordingen van de voorlichtingsdienst van de regering. Bewoordingen die al zovele jaren zijn te horen. Maar, tot de dag van vandaag is het vooral aanmodderen in die sector, omdat het werkelijk ontbreekt aan structuur, aan beleid. Hoeveel jaren klinkt het niet dat Suriname de landbouwschuur van de regio moet worden, omdat het land die potentie zou hebben…… Het blijft vooralsnog bij die potentie.

“De taskforce moet gaan bewerkstelligen dat er op een effectieve, maar vooral milieuvriendelijke manier aan landbouw wordt gedaan. Dit met het oog op het telen van gezonde landbouwgewassen die voldoen aan de internationale standaarden om geëxporteerd te kunnen worden”, aldus de CDS, die kennelijk worstelt met woorden als ‘ondersteuningsgroep’ en ‘taskforce’. Overigens, spreekt het niet voor zich, dat landbouwgewassen op een gezonde wijze geteeld moeten worden en moeten voldoen aan internationale standaarden om überhaupt geëxporteerd te kunnen worden….? Veel burgers zullen zich bij het lezen van het CDS-bericht afvragen of deze nieuwe ‘taskforce’ in staat zal zijn een en ander te kunnen bewerkstelligen, waarin anderen zo vele jaren niet zijn geslaagd. Wat voor mensen zitten in die ondersteuningsgroep, welke deskundigheid hebben zij in huis?

En dan stelt de president, dat deze groep personen “keihard’ moet werken, “zodat er op korte termijn al resultaten geboekt kunnen worden”.  Maar, wat voor resultaten verwacht de heer Santokhi? Dat binnen een paar maanden er ladingen groente de haven en luchthaven gaan verlaten op weg naar vooral Nederland en wellicht een paar Caribische eilanden? Realistisch denken en redeneren is niet aan de orde van de dag binnen regeringskringen.

President Santokhi gooit er volgens nog maar weer een paar clichés tegenaan, door te stellen, dat de landbouwsector is “een duurzame sector” is “die onze economie kan versterken”. “Het speelt ook een belangrijke rol in het creëren van werkgelegenheid.”

SRD 10 miljoen beschikbaar

Volgens ene heer Preshand Baldew, “trekker van de groep”, is ruim SRD 10 miljoen beschikbaar via fondsen om te investeren in de sector. “Er moet een goed plan van aanpak opgemaakt worden”, zegt deze heer als dooddoener. Ook stelt Baldew “dat een ketenbenadering zeer belangrijk is”. Het zijn weer de bekende bewoordingen die al vele jaren te horen zijn en tot de dag van vandaag weinig tot niets hebben opgeleverd voor het land en voor de agrarische sector.

“We moeten er nu werk van maken”

“De taskforce zal boeren, agroverwerkers, exporteurs en alle andere relevante actoren bij elkaar brengen om de exportmogelijkheden maximaal te benutten’, aldus de ondersteuningsgroep.  Die meneer Baldew laat ook nog weten dat er in de regio veel vraag is naar cassave, fruit en groenten. “Wij moeten er nu werk van maken.” Maar, ook dat is al jaren bekend. Kortom, deze nieuwe poging om de export van agrarische producten nieuw leven in te blazen lijkt op voorhand al te verzanden in een poging. Vooral nu er niets nieuws onder de zon lijkt te zijn. Het is een continue stroom van aanmodderen en proberen er iets, van de export, van te maken.

“Sector naar grote hoogtes tillen”

Tot slot van haar persbericht, laat de CDS weten, dat de president de leden van de ondersteuningsgroep “veel kracht en wijsheid” heeft toegewenst “om de sector naar grote hoogtes te tillen”. “De taskforce gaat samen met het ministerie van LVV en alle relevante actoren samenwerken om tastbare resultaten te boeken.” Tja. CDS, het zijn weer de bekende, positieve en opbeurende cliché teksten. Het volk ziet vol verwachting uit naar een CDS-persbericht binnen nu en een paar maanden waarin de eerste tastbare resultaten worden bekendgemaakt…..

PK

error: Kopiëren mag niet!