Nabestaanden overledenen begraafplaats Blauwgrond vrezen ruiming graven

Nabestaanden van overledenen die begraven liggen op de openbare begraafplaats te Blauwgrond aan de Twee Kinderenweg, vrezen dat graven van hun dierbaren geruimd zullen worden en dat de plek toegewezen zal worden aan een begrafenisonderneming. 

Een groep nabestaanden die bezig is met het onderhouds- en schoonmaakactiviteiten op de begraafplaats kreeg deze schokkende mededeling vorige week van een bestuursambtenaar van het districtscommissariaat Paramaribo Noord-Oost te horen. Nabestaanden en bewoners van Blauwgrond maken zich behoorlijk zorgen om deze ontwikkeling vanwege de diepe emotionele binding die ze hebben met de begraafplaats waar hun dierbaren begraven liggen. Periodiek, vooral tijdens de vastenmaand Ramadhan, worden graven van overleden familieleden bezocht en schoongemaakt, en worden er religieuze rituele handelingen verricht. 

De begraafplaats van Blauwgrond dateert van de jaren ’50 en 60 van de vorige eeuw. De begraafplaats is vol. De laatste begrafenis heeft er in 2018 plaatsgevonden. Op de begraafplaats van Blauwgrond liggen vele belangrijke “stonfutu’s” van de Blauwgrond samenleving begraven.

Platform behoud en beheer 

De Stichting Gunung Merapi onder leiding van Misran Kartowikromo is al enige tijd bezig geweest met de schoonmaak en onderhoud van de begraafplaats. Samen met een groep nabestaanden en plaatselijke bewoners onder leiding van Glenn Kamit was men bezig structuur te brengen daarin. Het voornemen is om bij de overheid het verzoek te doen om het beheer en onderhoud toegewezen te krijgen. De nu verkregen informatie dat graven mogelijk geruimd zullen worden hebben de initiatiefnemers doen besloten om een platform van nabestaanden op te richten met als doel het  behoud en beheer van de begraafplaats. Daartoe wordt er nu flink gemobiliseerd. 

Zondag aanstaande is er een grote bijeenkomst gepland om de te ondernemen stappen te bespreken.

SS

(Foto onderschrift: De begraafplaats van Blauwgrond aan de Twee Kinderenweg. Nabestaanden maken zich behoorlijk zorgen om verkregen informatie dat graven van familieleden geruimd zullen worden. Een groep initiatiefnemers onder leiding van Glenn Kamit en Misran Kartowikromo zeggen zich hiertegen te zullen verzetten. Er komt een platform die zich zal inzetten voor behoud en beheer van de begraafplaats.)

error: Kopiëren mag niet!