Minister Kaag: “Kabinet neemt niet alle adviezen Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden over”

VVD-Tweede Kamer-fractie: “Dit excuusproces neemt steeds extremere vormen aan”

Het kabinet zal niet alle adviezen overnemen van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Dat zei D66-vicepremier Sigrid Kaag dinsdag 13 december na afloop van een tweede Catshuis gesprek met verschillende belangenorganisaties. Of het kabinet op 19 december excuses zal maken voor de slavernij, wilde Kaag niet zeggen. Maar, volgens Joancy Breeveld, de advocaat van vijf Surinaamse organisaties, is het kabinet wél van plan die dag excuses te maken. Breeveld – aanwezig bij de Catshuissessie – ziet liever dat dat pas volgend jaar gebeurt. Een aangekondigde rechtszaak laten vijf Surinaamse organisaties ook gewoon doorgaan, zegt Breeveld.

Vicepremier Kaag, en minister van Financiën, vliegt donderdag naar Suriname om de plooien glad te strijken voor ’een betekenisvol moment’ met betrekking tot het slavernijverleden.

Na afloop van de Catshuis-bijeenkomst wilde Kaag weinig kwijt. “We zullen niet alles overnemen”, zei ze over de adviezen van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. “Maar, we zullen echt werk maken van heel veel elementen in die adviezen.” Op de vraag of ze als vicepremier niet eerder naar Suriname had moeten afreizen, reageert Kaag: “Ik ben blij dat ze op korte termijn tijd vrij hebben kunnen maken in hun agenda. Deze reis is een laatste aanpassing van de gespreksschema’s.”

Kaag: “Ik denk dat de sfeer en ook de zoektocht in het gesprek, er een is  om juist verbinding te creëren, en dan kan je totaal verschillende inzichten hebben, ook natuurlijk onder de gesprekspartners onder elkaar, maar dat is juist zo belangrijk, dat dat ook daar besproken kan worden.”

Verschillende belangenorganisaties hebben wensen ingediend die flink in de papieren lopen. Voorzitter Armand Zunder van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) vindt zelfs, dat de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden gepaard moeten gaan met een reparatieprogramma van miljarden euro’s.

De Tweede Kamer gaat pas na 19 december in debat over het slavernijverleden van Nederland en de mogelijke excuses van het kabinet hierover. Op die dag zal premier Mark Rutte namens de regering een reactie geven op het rapport van de dialooggroep slavernijverleden. Rutte zelf spreekt van een ’betekenisvol moment’ op die dag.

Vanuit de Tweede Kamer klinkt kritiek op alle wensen die op tafel worden gelegd. “Dit excuusproces neemt steeds extremere vormen aan”, vindt VVD-Kamerlid Van Strien. “En die ’herstelbetalingen’ en andere bizarre eisen? Daarvan kan wat de VVD betreft sowieso geen sprake zijn.”

Ook CDA-fractieleider Heerma zegt “geen voorstander te zijn van herstelbetalingen”. “Het past niet om allerlei eisen, die heel ver gaan, te stellen bij iets wat zorgvuldigheid vereist.” Hij wil dan ook dat dat het kabinet daar niet mee instemt.

error: Kopiëren mag niet!