Een aantal belangengroepen, waaronder Kick Out Zwarte Piet en de Vereniging Antilliaans Netwerk, maar ook de premier van Aruba Evelyn Wever-Croes, blijkt zich nu ook plotseling te roeren in de ontstane discussie over de gang van zaken rond het aanbieden van excuses op 19 december van het Nederlands kabinet over het slavernijverleden.
Zij eisen dat er een herstelfonds moet komen voor nazaten van de slachtoffers van de slavernij, dat het woord neger strafbaar wordt gesteld en dat Zwarte Piet moet verdwijnen. Dat meldde tv-programma Nieuwsuur zaterdagavond dat in het bezit is van het document met eisenpakket.
Eigen belangen
Het heeft er alle schijn van, dat bepaalde organisaties nu hun eigen belangen naar voren willen dringen rond het aanbieden van excuses door de Nederlandse regering. Deze organisaties lijken dus een ‘graantje’ mee te willen pikken uit de nu ontstane ophef en perikelen rond het al of niet genomen besluit van de regering om op 19 december excuses aan te bieden voor het slavernijverleden op een achttal locaties.
Dat leidde tot de nodige verontwaardiging bij diverse belangenorganisaties, die vinden dat ze niet betrokken zijn bij het overleg om te komen tot excuses. Een aantal van hen heeft nu dus eigen parochie ‘randvoorwaarden’ opgesteld waardoor ze akkoord kunnen gaan met excuses op 19 december.
Zo willen ze dat Nederland de binnenlandse schuld van de Caribische eilanden en Suriname kwijtscheldt. Daarnaast moeten zwarte culturele instellingen en instituten structureel geld krijgen en moet koning Willem-Alexander een toespraak houden in het Amsterdamse Oosterpark tijdens de slavernijherdenking op 1 juli volgend jaar.
De kans dat het kabinet echter ingaat op dit eisenpakket is uiteraard klein, zo niet nihil.
De organisaties vertegenwoordigen overigens in de verste verte niet de gehele Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap. Daarnaast kan men zich afvragen waarom nu plotseling een actiegroep als Kick Out Zwarte Piet om de hoek komt kijken.
Komende dinsdag staat er nog een gesprek gepland met organisaties. Premier Rutte liet afgelopen donderdag na afloop van een eerste gesprek op het Catshuis in het midden of de excuses nou wel of niet op 19 december worden aangeboden.
Niet correct, onzorgvuldig
Natuurlijk, heeft de Nederlandse regering niet correct, onzorgvuldig, gehandeld door plots te komen – zonder overleg vooraf met lokale organisaties – met de mededeling dat onder andere de minister van Rechtsbescherming, Franc Weerwind – van Surinaamse afkomst – op 19 december in Paramaribo zal zijn om excuses aan te bieden. De excuus-plannen waren gelekt, aldus premier Mark Rutte die zich daarover behoorlijk heeft opgewonden.
Maar, afgezien van het niet voeren van overleg vooraf met betrokken lokale organisaties in Suriname, Nederland en op de Caribisch Nederlandse eilanden, het lijkt ook nooit goed te zijn. Al zovele jaren wordt gevraagd om deze excuses en dan zit er nu eindelijk schot in de excuus-zaak en begint men – de een nog luider dan de ander – te jammeren dat het te vroeg is, dat men betrokken had willen worden in het excuus-proces en dat men zelfs betrokken wil worden bij de inhoudelijke excuus-tekst. Vanuit nazaten perspectief ongetwijfeld allemaal rechtvaardige en begrijpelijke wensen, maar men zou zich eens wat positiever kunnen opstellen en niet meteen de kont tegen de krib gooien en dan ook nog zelfs met allerlei absurde eisenpakketten te komen.
Hou discussie zuiver
Hou de discussie zuiver, preek niet voor eigen parochie, laat Zwarte Piet buiten de discussie alsook het kwijtschelden van schulden.
Ga een serieus debat aan met de Nederlandse regering, maak geen drama van de datum 19 december en werk beiden toe naar excuses in juli 2023.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Nederland reageerde alsvolgt op het eisenpakket in het programma Nieuwsuur:
PK