Recentelijk is er een maatschappelijke discussie geweest in het land die ging over het wel of niet gaan naar feestjes en het wel of niet genieten terwijl het slecht gaat in het land. Soraya, een studente aan de Anton de Kom Universiteit, wil graag hierover haar mening geven.
Genieten na hard werken
“Het is een wel verdiend loon, als je het heel jaar door heb gewerkt dan verdien je een moment van ontspanning. Vele mensen kunnen het zich niet permitteren en dat is begrijpelijk, maar dan betekent niet dat voor een ieder hetzelfde geld”, zegt ze aan het begin van het interview met Dagblad Suriname. “Zelfs in de oudheid hebben filosofen aangegeven dat het van eminent belang is voor mensen om te kunnen genieten. Niemand kan zich het heel jaar door inzetten zonder daarna te ontspannen”, vervolgt ze.
Ontspannen als relatief begrip
Bij ontspanning gaat het volgens Soraya meestal om een relatief begrip. “Niet een ieder denkt hetzelfde over ontspannen.Volgens Jeremy Betham, een bekende filosoof, is het voor mensen altijd een streven naar genot en plezier. De filosoof heeft niet in het jaar 2022 zijn kennis uitgebracht, maar sinds de jaren 1748 tot om en bij 1832. Het is dus niet vreemd om in het jaar 2022 te zien. dat mensen nog steeds streven naar genot en plezier. Verder is de waarde van het leven vaak te merken aan de vreugde die wordt beleefd. Niemand wil verdrietig door het leven”, zegt Soraya verder.
Conclusie op basis van wetenschappelijk onderzoek
De conclusie die Soraya trekt is tenslotte: “Het is dus wel mogelijk dat mensen zoeken naar genot in een tijd waarin het leven heel hard lijkt te zijn. Wetenschappelijk is het bewezen, dat men altijd in moeilijke tijden naar ontspanning zal smachten. De handelingen van burgers kunnen in het algemeen dus niet beschouwd worden als”je voelt het niet”. Het is juist een kwestie van, ik voel het wel, maar ik wil er geen waarde aan hechten.”
GW