De 8 decembermoorden van 1982 zijn donderdag 8 december voor de 40ste keer herdacht. Zoals inmiddels gebruikelijk vond er een bloemenhulde plaats bij Bastion Veere, de plek waar de kogelinslagen nog te zien zijn van de donkere periode in 1982.
De herdenking begon met voorgangers van verschillende geloofsovertuigingen en er werden gedichten gepresenteerd. Het leed en verdriet is nog altijd voelbaar. Bij de bloemenhulde waren naast nabestaanden, leden van De Nationale Assemblee, diplomaten en delen van de regering aanwezig.
Later in de avond vond de jaarlijkse herdenkingsdienst ter nagedachtenis van de vermoorde 15 voorvechters voor de democratie en de rechtsstaat in Suriname, gehouden in de St. Alfonsuskerk.
President Chandrikapersad Santokhi, die wegens Caricom-verplichtingen op Barbados is, liet weten dat “de roep naar gerechtigheid groot is”. “De rechtstaat Suriname dient in waarde hersteld te worden. Wij zijn onze dierbare broeders op een onbegrijpelijke wijze kwijtgeraakt. Er zijn nog steeds vele vragen bij de nabestaanden, die eindelijk beantwoord dienen te worden.”
Positie slachtoffers
Hoofdverdachte Desi Bouterse is inmiddels steeds aanwezig geweest bij de behandeling van de hoger beroepszaak in het 8 Decemberstrafproces. Bouterse is eerder door de Krijgsraad veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor zijn aandeel in de decembermoorden. Hij ging hiertegen in beroep. Het hoger beroep in de 8 decemberstrafzaak is inmiddels vergevorderd.
Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de Stichting 8 december en zelf nabestaande, stelde: “Op de strafwetgever rust de dringende plicht om de positie van slachtoffers en hun nabestaanden in het strafproces drastisch te verbeteren. Slachtoffers zijn naar geldend recht geen procespartij in het strafproces, hebben geen spreekrecht en zijn niet bevoegd zelfstandig bewijsmateriaal in te brengen. Dat moet anders. Deze vaak zware en beproevende periode hebben wij tot nu toe kunnen doorstaan mede door de bijzondere ondersteuning die wij hebben mogen ondervinden. Moge gerechtigheid zegevieren en de rechtsstaat Suriname overwinnen!”