De Raad van Vakcentrale in Suriname (Ravaksur) wil dat de regering met concrete maatregelen komt om de steeds verslechterende koopkracht van de werkende klasse en gepensioneerden hersteld en verbeterd te krijgen. Ze wil niet meer horen dat de breedste schouders de zwaarste lasten zullen dragen. De huidige negatieve koopkrachtontwikkeling van de loontrekkers in de publieke- en de private sector, alsmede die van gepensioneerden noemt Ravaksur zeer zorgelijk.
“Het is niet bevorderlijk voor de arbeidsrust in het land”, zegt Ravaksur-woordvoerder Armand Zunder.
Aankomende zaterdag staat een bespreking met president Chandrikapersad Santokhi op de agenda. In een schrijven aan de president heeft Ravaksur om een onderhoud gevraagd ter bespreking van de zorgelijke situatie voor de werkenden in de samenleving. Het onderhoud met de president zou afgelopen zaterdag plaatsvinden, doch in plaats daarvan kreeg Ravaksur te doen met een cluster van ministers bestaande uit de ministers Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking), Bronto Somohardjo (Binnenlandse Zaken), David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen) en Steven Mac Andrew (Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken).
Concrete maatregelen
Tijdens het onderhoud met de clusterministers heeft Ravaksur haar zienswijze gepresenteerd over wat de regering concreet aan maatregelen zou moeten treffen om de koopkrachtsituatie voor de werkenden in de samenleving hersteld en verbeterd kan krijgen. Er zijn echter geen concrete besluiten genomen.
Vandaar dat voor zaterdag aanstaande een nieuwe afspraak met de president is gemaakt.
Zunder zegt dat de werkende klasse niet meer kan blijven inleveren. De rek is totaal eruit. De koers- en inflatie ontwikkelingen in de afgelopen maanden met als gevolg steeds stijgende prijzen van goederen en diensten is voor de loontrekkers niet meer uit te houden. De president heeft vorige week een serie maatregelen aangekondigd gericht op koersstabilisatie, doch twee dagen daarna zijn de prijzen van brandstof verhoogd.
Een concreet besluit dat de regering bijvoorbeeld zou kunnen nemen is dat Staatsolie haar brandstof niet tegen marktconforme prijs op de markt brengt. Een dergelijke maatregel zou tijdelijk voor zes maanden kunnen gelden. Vanuit de vakbeweging is ook nadrukkelijk gewezen op het verhogen van de overheidsinkomsten uit de goudsector, zowel die bij de grote goudmultinationals als die bij de kleinschalige goudwinning. Vanuit de vakbeweging is in het Tripartiet Overleg vaker hierop gewezen, doch het gebeurt niet.
Verhoging overheidsinkomsten
De overheid kan het niet steeds blijven gooien op bezuinigingsmaatregelen, maar moet nu concreet werken aan de verhoging van haar inkomsten. Een verhoogde inning van vermogensbelasting is een belangrijke bron van inkomsten. De Wet Vermogensbelasting zou aangepast moeten worden zodat niet alleen natuurlijke personen belastingplichtig zijn, maar ook rechtspersonen. In de praktijk worden vermogens onder rechtspersonen ondergebracht die volgens de wet niet vallen onder vermogensbelasting. Ook op het vlak van invoerrechten moeten zaken zoals het verlenen van vrijstellingen aangescherpt worden
Met betrekking tot de loonbelasting is met de regering afgesproken dat met de invoering van btw per 1 januari de tarieven zouden worden aangepast, waardoor de belastingdruk voor loontrekker minder wordt.
Volgende week maandag zal tijdens het wekelijkse Tripartiet Overleg de Belastingdienst voorstellen presenteren hoe de loonbelastingschijven zullen worden aangepast. Volgens de planning moet medio januari 2023 het desbetreffend wetsontwerp door de Nationale Assemblee worden goedgekeurd. Zunder wijst erop dat met de invoering van btw de loonbelasting uiteindelijk zal moeten verdwijnen. De CLO (Centrale van Landsdienaren Organisaties) heeft hierover met de vorige regering afspraken gemaakt.
SS