Door president genoemde ‘eenheid’ na gesprekken zoek
Terwijl grote delen van de samenleving zich zorgen maken over hoe de dagelijkse kosten gedekt kunnen worden, was bij de viering van 24 jaar Pertjajah Luhur (PL) de kwestie met betrekking tot het functioneren van veiligheidsadviseur Melvin Linscheer het hot topic.
Dit was een continuering van eerdere uitlatingen van vicepresident Ronnie Brunswijk, die het staatshoofd, tevens zijn coalitiepartner, waarschuwde voor het gebruiken van staatsinstituties om politieke tegenstanders aan te pakken. Vicepresident Brunswijk, tevens voorzitter van de ABOP, vindt dat president Santokhi moet gaan kiezen tussen Linscheer en de vicepresident en ABOP. Brunswijk eiste dat de president maatregelen treft tegen Linscheer. “Het is kiezen of delen.”
Volgens Brunswijk en PL-leider Paul Somohardjo heeft Linscheer geen draagvlak meer binnen de ABOP/PL. Opmerkelijk is dat Linscheer in dienst is van het Kabinet van de President en niet van de totale regering.
Linscheer al heel lang actief
Voormalig hoofdofficier in het Nationaal Leger en directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, werd in september 2020 benoemd tot veiligheidsadviseur van president Santokhi. Hij werd ook voorzitter van de werkgroep Inventarisatie en Advies Ontplofbare en Gevaarlijke Stoffen. Deze commissie moest onderzoek doen naar de voorkomens, het soort en opslag van gevaarlijke stoffen, chemicaliën en ontplofbare middelen in Suriname. Later werd Linscheer ook onderdeel van het Justitieel Interventie Team (JIT).
Linscheer, van huis uit militair, bereikte de rang van luitenant-kolonel en is al heel lang actief op het Kabinet. In 2010 was hij coördinator van de Nationale Veiligheid. Daarna werd hij directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid. In 2016 ging hij daar met pensioen maar bleef actief als adviseur. In 2017 kreeg hij onenigheid met toenmalig minister Eugene van der San van Justitie en Politie. Die beschuldigde Linscheer van lekken van informatie naar toenmalig VHP-voorzitter Santokhi, nu president. Linscheer bevestigde destijds al dat hij wel banden onderhoudt met Santokhi.
Eenheid zoek
In een verklaring gaf president Santokhi eerder aan, dat de regering in eenheid zal optrekken. Dat blijkt zoek te zijn. In de verklaring wordt aangegeven:
“Santokhi heeft na gesprekken met de inlichtingen en veiligheidsdiensten kenbaar gemaakt dat deze diensten expliciet hebben aangegeven niet op de hoogte te zijn van, noch betrokken te zijn bij, enig onderzoek de vicepresident rakende. In extenso geeft de president derhalve aan dat er vanuit zijn kabinet geen activiteiten in deze richting worden ontplooid. Op zijn verzoek volgen er de komende dagen gesprekken met diverse structuren en autoriteiten.
Als regering gaan we niet accepteren dat delen van de regering bedreigd of geïntimideerd worden.
Eerder werd tijdens dit gesprek de nadruk gelegd op het uitgangspunt dat deze regering zich nimmer zal inmengen met lopende strafzaken. Op basis van het voorgaande is aan de president en de vicepresident, in elke strafzaak, geen andere rol dan toeschouwer toebedeelt. De regering zal het voorbeeld blijven geven van in eenheid verder optrekken. Alleen zo zullen wij als natie de uitdagingen op ons pad succesvol overbruggen.”