De kersverse Mofina-beweging die onlangs werd ingesteld door president Chandrikapersad Santokhi, had zich op dinsdag 29 november georiënteerd te Huize Ashiana. Tijdens de rondleiding trof de beweging een erbarmelijke situatie aan, zo berichtte Dagblad Suriname eerder. Er zijn vervolgens afspraken gemaakt met de leiding van de instelling hoe zaken verder aangepakt zullen worden.
Franklin Todie, voorzitter van de Mofina-beweging, zei in een eerder gesprek met Dagblad Suriname, dat een afspraak is gemaakt dat zij de bomen gaan snoeien en opruimingswerkzaamheden zullen verrichten. Maar, ook zullen zij werken aan het bestrijden van ongedierte zoals ratten en kakkerlakken. Deze zaken zullen in dit jaar nog aangepakt worden.
Waarom bevindt het tehuis zich in een erbarmelijke situatie?
De redactie van Dagblad Suriname heeft de directrice van Huize Ashiana, Brenda van Daal, ook benaderd voor een reactie omtrent de erbarmelijke situatie. Allereerst is aan Van Daal gevraagd hoe het eigenlijk komt dat het tehuis zich in een zo’n situatie bevindt. Hierop geeft zij aan, dat dit eigenlijk een combinatie is van oorzaken zoals het achterstallige onderhoud van het terrein en gebouwen.
“Als nieuwe directeur is het niet gemakkelijk om dat achterstallig onderhoud in te halen, omdat de middelen daarvoor er ook niet zijn. De middelen die we hebben zijn niet toereikend daarvoor. Verder zorgt de slechte economische situatie in het land ervoor dat zaken niet gedaan kunnen worden.”
Volgens Van Daal is er ook een tekort aan personeel. “Het personeel is aan het vergrijzen en we krijgen geen nieuwe mensen erbij. Dat is al jaren zo”, zegt de directrice. Momenteel zijn zij bezig met het proces om nieuwe personeel aan te trekken.
In hoeverre wordt Huize Ashiana gesteund door de overheid?
Op de vraag of het tehuis subsidie krijgt van de overheid, geeft Van Daal aan dat Huize Ashiana een half jaarlijkse subsidie (om de 6 maanden) krijgt van de overheid.
Betalen senioren burgers voor de huur van hun kamer?
De redactie van Dagblad Suriname heeft vernomen, dat senioren burgers betalen voor de huur van hun kamer. Aan de directrice is gevraagd of dit klopt. Hierop geeft zij aan, dat senioren burgers inderdaad betalen voor de huur van hun kamer. Het bedrag is SRD 175 als men alleen een AOV krijgt en als men ook een pensioen krijgt is het bedrag SRD 225 per persoon, zegt Van Daal. In dat bedrag is niet alleen hun kamerhuur inbegrepen, maar ook voeding, transport van en naar de arts en andere dagelijkse kosten.
Hoe vaak krijgt het tehuis te maken met een tekort aan voeding?
Op deze vraag antwoordt de directrice, dat het probleem van een tekort aan voeding het hele jaar door aanwezig is. “We moeten letten op wat we kopen met het geld dat er is. Hoe we dat oplossen is dat we gewoon de eindjes aan elkaar vastknopen. Het probleem wordt eigenlijk niet opgelost, het is er het hele jaar door. Ik denk dat dit komt door het systeem van de betaling van subsidies en omdat we afhankelijk zijn van donateurs.”
“Niemand zo blij als ik”
Van Daal geeft aan, dat zij het een prima idee vindt dat enkele problemen in dit jaar nog aangepakt zullen worden. “Het is een verschrikkelijk goed ding dat de beweging aangeeft, dat bepaalde problemen nog in dit jaar aangepakt zullen worden. Ik was al bezig met veel van deze problemen, maar ik moest afhaken vanwege gebrek aan middelen. Niemand is zo blij als ik dat een deel van de problemen aangepakt en opgelost zullen worden dit jaar”, aldus Van Daal.
SK