In het hele land staat de zorgsector op zijn kop. Naast de protestacties in de binnenstad van Paramaribo, waar dagelijks een aantal mensen bijeenkomt om hun grieven over het regeringsbeled te uiten, en de zogenaamde “sitdown actie” van de FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname), heeft ook de zorgsector besloten de acties te steunen, omdat personeel de beloofde loonsverhoging niet heeft ontvangen.
Geen vooruitgang
Net als velen in de samenleving is het ook voor het zorgpersoneel heel zwaar om door deze moeilijke periode te gaan met heel weinig gelden. Dit hebben ze gedeeld met de redactie van Dagblad Suriname. Ze vragen met de diverse protestacties aandacht van de regering. Volgens vele verpleegkundige staat het zoals altijd weer rood, wanneer het gaat om het uitvoeringsbeleid van de regering.
Verschillende zieken instellingen over het gehele land hebben vrijdag massaal een moment van aandacht uitgeroepen voor de ontstane problemen. Zowel het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, als personeel van de Regionale Gezondheidsdienst en de verpleegkundigen van het St. Vincentius Ziekenhuis, Diaconessenhuis en het Mungra Medisch Centrum hebben hun stem laten horen via hun vertegenwoordiging, de vakbonden.
Een kleine 8%
Dagblad Suriname heeft in gesprek met een verpleegkundige vernomen, dat het echt niet goed staat met de zorg en dat de zorg in een slechte staat verkeert. Beloofde uitkeringen worden niet uitbetaald en mensen zijn heel gedemotiveerd geraakt om het werk nog naar behoren te kunnen verrichten. De stakingen gaan in hun geheel over de achterstallige 8% loonsverhoging die beloofd is door het ministerie van Volksgezondheid, het is nu al een hele tijd dat de achterstanden niet worden uitbetaald.
Om de mensen tegemoet te komen bevestigt minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin tegenover media, dat er al geld vrij is gemaakt om de mensen uit te betalen. Waarom er gewacht wordt totdat mensen zich gedwongen voelen om in actie te komen is nog steeds een onbeantwoorde vraag. En die vraag blijft onbeantwoord, terwijl de minister aan de andere kant stelt, dat er grote bedragen uit zijn gegeven voor de betaling van schulden.
“Men kan dus aannemen dat alle kosten drukken op de financiën van de staat en dat het dus moeilijker wordt om de zorgsector de nodige vergoeding en salarisverhogingen op tijd te kunnen geven”, zegt een verpleegkundige.
Een algehele oplossing
In hoeverre er een algehele oplossing zal komen voor het ontstane is voor nu nog onduidelijk. De gelden zijn niet in zijn totaliteit uitbetaald aan de mensen. Het gebeurt in trajecten. Het is vermeldenswaard dat terwijl leden bij de instellingen protesteren, vakbonden in een rechtsgeschil met het ministerie van Volksgezondheid zitten bij de rechter, dat nog gaande is. Dit alles en nog meer komt ook als “lastig” over bij het personeel, omdat het geld volgens hun niet wacht op de minister en maar blijft devalueren. Het personeel in de zorgsector spreekt de hoop uit dat er spoedig een verandering komt in het geheel.
GW