De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, PAHO, vier Wereldaidsdag vandaag, donderdag 1 december, met een oproep aan landen om de ongelijkheden aan te pakken die verhinderen dat vooruitgang wordt geboekt bij het beëindigen van Aids als bedreiging van de volksgezondheid tegen 2030. Dit jaar is het thema van de dag “gelijkheid”.
Regio telt 2.5 miljoen hiv-geïnfecteerde mensen
In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied leven ongeveer 2,5 miljoen mensen met hiv. In 2021 raakten ongeveer 120.000 mensen besmet met het virus en verloren nog eens 35.000 mensen het leven door aidsgerelateerde oorzaken.
“De toegang tot tests en de toepassing van innovaties voor vroegtijdige diagnose, preventie en tijdige behandeling worden nog steeds beïnvloed door ongelijkheid, waardoor onze vooruitgang op weg naar de uitbanning van Aids wordt vertraagd”, zei PAHO-directrice Carissa F. Etienne (klik op deze link om de persconferentie van dr. Etienne te zien). “Dit is onaanvaardbaar gezien de krachtige instrumenten waarover wij beschikken om van Aids een volksgezondheidsprobleem uit het verleden te maken,” benadrukte zij.
Hoewel 82% van de mensen met hiv in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hun status kent, krijgt slechts 69% een antiretrovirale behandeling en heeft 63% een onderdrukte of ondetecteerbare virale belasting, wat essentieel is voor het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van overdracht van het virus op anderen.
Tot de beschikbare instrumenten om Aids uit te roeien behoren zelftests, geneesmiddelen om infectie te voorkomen bij mensen die een aanzienlijk risico lopen (Pre-Exposure Prophylaxis, of PrEP), en nieuwe geneesmiddelen die doeltreffender en gemakkelijker in te nemen zijn voor mensen die al met HIV leven, zoals dolutegravir, door de WHO aanbevolen als eerstelijnsbehandeling.
Hoewel verschillende landen in de regio via het Strategisch Fonds van PAHO toegang hebben tot deze middelen, blijft deze toegang ongelijk en blijven velen in de meest getroffen bevolkingsgroepen buiten schot.
Momenteel zijn in slechts 14 landen in de regio zelftesten op hiv beschikbaar, hebben 25 landen dolutegravir ingevoerd en ontvangt slechts een zeer beperkt aantal mensen met een aanzienlijk risico op hiv-besmetting PrEP.
“Om het roer om te gooien, hebben we een geïntegreerde aanpak nodig die zich uitstrekt tot alle risicogroepen. We moeten stigmatisering en discriminatie aanpakken om de toegang tot diagnose, preventie en behandeling voor iedereen te verbreden”, aldus de PAHO-directeur.
Dr. Etienne riep de landen ook op om de uitdagingen van Covid-19, die van invloed waren op de hiv-respons, aan te pakken en erkent het werk van gezondheidswerkers en autoriteiten in de regio bij het implementeren van alternatieven voor face-to-facezorg en medicijnverstrekking tijdens de pandemie.
“Het einde van Aids en vele andere infectieziekten kan alleen worden bereikt als we de belemmeringen aanpakken die de toegang tot diensten en instrumenten verhinderen voor degenen die ze het meest nodig hebben”, besloot ze.