28 november 2022 – Indian Oil Corp. en het Israëlische Phinergy ontwikkelen metaal-luchtbatterijen die zuurstof in de lucht opvangen en samen met water en aluminium een reactie op gang brengen die elektriciteit opwekt.
De joint venture zal een Tata Tiago elektrische auto, aangedreven door een aluminium-luchtbatterij, tentoonstellen op de Auto Expo in India, die loopt van 13 tot 18 januari 2023.
Hoewel lithium-ionbatterijen de revolutie in elektrische voertuigen hebben veroorzaakt, is lithium duur. Ondertussen wordt er in sommige delen van de wereld zwaar geïnvesteerd in alternatieve technologieën zoals ‘metaallucht’, dat zuurstof uit de lucht combineert met metalen om elektriciteit op te wekken.
In Azië gokt de Indian Oil Corp. – de grootste oliemaatschappij van het land – op aluminium-lucht (Al-air) batterijen als alternatief voor lithium-ion.
Volgens David Mayer, CEO van Phinergy: “Op Auto Expo zullen we voor het eerst een Tata-voertuig presenteren dat wordt aangedreven door het energiesysteem van Phinergy.”
“Een batterij is een energietank”, legt Aviv Tzidon, mede-oprichter en voorzitter van Phinergy uit. “Ons demonstratiemodel vervoert een aluminium-luchtbatterij die 25 kilogram aluminium bevat.” Een pakket van vier van dergelijke batterijen kan via een chemische reactie genoeg energie vrijmaken om 3.000 km af te leggen.
In 2021 produceerde India 24,7 miljoen ton bauxiet, ’s werelds belangrijkste bron van aluminium, en dit metaal is goedkoop. Aluminiumplaat kost $ 3,50 – $ 6,50 per kilogram, terwijl lithium van batterijkwaliteit $ 78,00 per kilogram kost. Maar een van de andere elementen die je nodig hebt als katalysator in de Al-air-kathode is zilver, dat ongeveer $ 670 per kilogram kost.
Hoewel Al-air-batterijen niet oplaadbaar zijn, zijn ze wel recyclebaar. India Oil is van plan zijn 35.000 tankstations te gebruiken als wisselstations om batterijen te vervangen.
Een ander nadeel van Al-air is de corrosie van de aluminiumanode door de alkalische kaliumhydroxide-elektrolyt.
Hoewel een Tesla Model S bijna 600 km kan rijden op een enkele lading, kan een Al-air-batterij van hetzelfde gewicht de auto tot meer dan 4.300 km aandrijven.