Het is belangrijk dat regeringsleiders middels goede informatiestromen, de samenleving blijven voeden met de juiste informatie over het beleid. Hiermee worden rust, orde en transparantie bevorderd.
Dit was de rode draad van de toespraak van minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) bij de opening 26 november van het Nationaal Overheidscommunicatie seminar 2022 in Hotel Torarica, georganiseerd door het Centrum voor Communicatie en Public Relations (CCPR).
Het thema was ‘Goed Bestuur en Communicatie’. Voorafgaand aan de paneldiscussies werden er inleidingen verzorgd door Shanylla Santokhi over Crisiscommunicatie bij de overheid. Daarna was het Angela van der Kooye met Overheidscommunicatie en Good Governance en als laatst was het Tino Lew met het onderwerp Etiquette.
De minister onderkent, dat de regering soms te kort schiet in het verschaffen van informatie, die voor rust kan zorgen. “Maar vaak genoeg ligt informatie ook eerder buiten, vooral met de digitale mogelijkheden die onze smartphones bieden. Soms is er wel een bepaalde mate van waarheid in die onofficiële berichtgeving, maar vaak ook fake berichten.”
Tijdens de plenaire discussies kwam duidelijk naar voren dat uniformiteit van berichtgeving vanuit de overheid en regering heel belangrijk is voor het waarborgen van orde en rust die kunnen zorgen voor de ontwikkeling van het hele land. Transparantie vanuit de regering is ook een voorwaarde om de hele natie mee te krijgen in het verwerven van welzijn en welvaart voor iedereen.
Minister Somohardjo: “Laten wij starten met het maken van nog meer verbindingen, ook vanuit de overheid. Wij willen het volk steeds beter voorzien van informatie.”
- Dit persbericht is er een uit velen vanuit de overheid, in dit geval van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vol clichés, wollig taalgebruik, veel algemene terminologie, veel onduidelijkheden, onvolledige informatie en daardoor de lezers achterlatend met vragen. Wie zijn bijvoorbeeld Shanylla Santokhi, Angela van der Kooye en Tino Lew? Namens wie of welke organisatie spraken zij?
- Volgens dit persbericht zorgt een goede communicatie voor rust en orde en dat zou dan weer van belang zijn voor ‘de ontwikkeling van het land’. Een vreemde redenering, immers, goede communicatie kan ook zorgen voor onrust en wanorde. Maar, het is volstrekt onduidelijk waarom goede communicatie zorgt voor rust en orde en de ontwikkeling van het land.
- Ook onduidelijk is wie het seminar hebben gevolgd? Aan wie is een les overheidscommunicatie verzorgd? Dat is natuurlijk essentiële informatie voor de lezers.
- Leuk en aardig zo’n wazig seminar, maar laat alle communicatiemedewerk(st)ers eerst eens praktisch les krijgen in hoe een persbericht te schrijven in correct Nederlands en in een juiste opbouw. Zo wordt in dit persbericht, in de officiële versie, in de laatste regel vermeld wanneer en waar het seminar plaatsvond. Die informatie had echter meteen in de eerste alinea moeten staan. Het is slechts een voorbeeld waaruit blijkt, dat ook bij het ministerie van Binnenlandse Zaken de communicatiemedewerk(st)ers onderricht moeten worden in de basisregels voor het schrijven van goede, inhoudelijk volledige en begrijpelijke persberichten.