Binnenkort maatregelen koersstabilisatie

Vraag naar valuta wordt naar banken gekanaliseerd

De vraag naar valuta van bedrijven ten behoeve van importen zullen wekelijks naar de algemene banken worden gekanaliseerd. Hiermee wil men te voorkomen dat bedrijven de vrije valuta-markt op gaan om tegen elke “prijs” aan valuta te komen. De valuta-behoefte (vraag) van bedrijven wordt wekelijks door de banken aangenomen en vastgesteld. Er komt een commissie die binnen een week de banken in de valuta-behoefte (vraag) van bedrijven voorziet. Voor deze operatie, die onderdeel is van maatregelen om de koers te stabiliseren, kan de overheid c.q. het ministerie van Financiën maandelijks US$ 20 miljoen beschikbaar stellen, terwijl de cambio’s rond de US$ 10 miljoen naar de banken toe kunnen kanaliseren. 

De valuta van de overheid zijn afkomstig uit de zogeheten 35% retentieregeling, inkomsten van staatsolie en die van goudmaatschappijen.

Het wekelijks toewijzen van de valutavraag van bedrijven via de algemene banken zal naar verwachting stabilisatie van de koers teweeg brengen. De valuta wordt tegen de Centrale Bank-koers verkocht aan bedrijven. 

Binnen kringen van het Platform Koersstabilisatie dat medio oktober door president Chandrikapersad Santokhi was geïnstalleerd verwacht men, dat door deze wekelijkse toewijzing van de vraag van valuta aan bedrijven via de algemene banken, de koers geleidelijk aan naar een stabiel niveau wordt gebracht. Naar vernomen wordt is men binnen het Platform het erover eens, dat dat niveau ligt rond de SRD 30 voor de US-dollar. Wanneer deze maatregel zal worden ingevoerd is nog niet duidelijk, maar in kringen binnen het Platform Koersstabilisatie praat men in termen van binnenkort. 

Brandstofverkoop in vaten

Een andere maatregel die de afgelopen weken binnen het Platform is besproken en die een overgangskarakter zal hebben, is de verkoop van brandstof in vaten ten behoeve van de kleinschalige goudwinning. Aan de rand van Paramaribo zullen naar vernomen wordt 2 tot 3 pompen worden aangewezen waar men tegen de marktprijs (SRD 35 per liter) brandstof in vaten kan bekomen. Deze maatregel zal gelden totdat de algemene pompprijs van brandstof naar het marktconforme niveau is gebracht. Dit zal naar verwachting in drie fases gebeuren. Steeds zal de pompprijs met SRD 5 per liter worden aangepast.

De overheid subsidieert maandelijks enkele honderden miljoenen SRD’s om de huidige brandstofprijs op rond de SRD 24,65 per liter te houden. Deze overheidssubsidie is niet langer houdbaar en het werkt smokkel in de hand. Het volledig afschaffen van de brandstofsubsidie is afhankelijk van de introductie van de zogeheten “monie-karta”. Via een digitale kaart krijgen sociaal zwakkere groepen in de samenleving een financiële ondersteuning van de overheid. Hierin zit opgenomen subjectsubsidie voor onder meer elektriciteit, water en andere zaken.

Over de “monie-karta” zei president Santokhi onlangs tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in de Nationale Assemblee, dat deze over enkele weken zijn beslag zal krijgen. Naar vernomen wordt zal dat in januari komend jaar zijn.

SS      

error: Kopiëren mag niet!